Annons

Rekordfå lokala hyresgästföreningar i Skåne

Skåne Hyresgästföreningen fortsätter att tappa lokala föreningar i Skåne. I fjor lades ytterligare nio ner. Nu finns det 135 föreningar i Skåne - en halvering på tio år.
Foto: Anders Paulsson
Antalet lokala hyresgästföreningar i Skåne har minskat stadigt varje år. Det visar Hem & Hyras siffror.

Hyresgästföreningen har tidigare varnat för att nedläggningarna på sikt skadar förtroendet för föreningen. Hem & Hyra har rapporterat om det minskade antalet lokala föreningar förr och även i år fortsätter tappet, från 145 i fjor till 136 i år, totalt sett i Skåne. För tio år sedan var antalet lokala hyresgästföreningar 266 vilket innebär ett tapp på totalt 150 lokala föreningar.

Anneli Philipson, enhetschef på Hyresgästföreningen i södra Skåne.

– Flera lokala hyresgästföreningar startar varje år, men håller inte samma takt som minskningen. Vi ser inte något tecken på att människors engagemang och vilja till inflytande i boendefrågor har minskat. Men det är uppenbart att vi ännu inte hittat alla sätt att kanalisera engagemanget, säger Anneli Philipson, enhetschef på Hyresgästföreningen i södra Skåne.

I Hyresgästföreningens region norra Skåne har man dock lyckats bromsa in minskningen något. Förra året minskade de lokala hyresgästföreningarna med tio i regionen. I år har två lagts ned. Petra Lundh, enhetschef på Hyresgästföreningen i norra Skåne, tror att inbromsningen beror på föreningens satsning på förtroendevalda.

Annons
Petra Lundh, enhetschef på Hyresgästföreningen i norra Skåne.

– Vi har haft mycket utbildningar och lagt ned mycket resurser på förtroendevalda för att få fram bra verksamheter. Det tror jag har bidragit till att fler stannat kvar.

Samtidigt som de lokala hyresgästföreningarna minskar fortsätter husombud och aktiva medlemmar att öka. Enligt Petra Lundh tycker många att det är lättare att vara husombud än att vara sekreterare i en styrelse.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Vår utmaning är att vi måste modernisera oss. Samtidigt är vår rörelse uppbyggd av förtroendevalda. Hur ska vi förnya demokratin i bostadsområdena? Utan demokratin blir vi ju ett försäkringsbolag. Jag tror svaret finns i arbetsgrupper. I Falkenberg har vi inga lokala hyresgästföreningar kvar. Där har vi bara arbetsgrupper. Det fungerar bra. Jag tror det kommer bli mer av det i framtiden, säger Petra Lundh.

Annons

Fakta: Halvering på tio år - totala antalet lokala föreningar i Skåne
År Totala antalet LH i Skåne
2019 136
2018 145
2017 162
2016 191
2015 208
2014 220
2013 242
2012 253
2011 255
2010 251
2009 266
2008 282
2007 286
Fakta: Vad är en lokal hyresgästförening?
  • De hyresgäster som är aktiva i den lokala hyresgästföreningen är demokratiskt valda och vem som helst i området är välkommen att vara med.
  • Hyresgästföreningen förhandlar fram pengar för lokal verksamhet där den lokala hyresgästföreningen påverkar innehållet.
  • Trots det ser Hyresgästföreningen över formerna för organisering. Och det finns redan andra sätt att arbeta på: genom arbetsgrupper eller genom digitala kvarter.
  • De lokala föreningarna går att jämföra med en lokal fackklubb på en arbetsplats eller elevrådet på en skola.
Läs också Skåne tappar ytterligare 17 lokala hyresgästföreningar Kraftig minskning av lokala hyresgästföreningar i Skåne 35 000 hyresgäster i utsatta områden – men få gräsrötter Janne bor i ett utsatt område – det här är hans dröm Svårt ragga i Hylte

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.