HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Skåne tappar ytterligare 17 lokala hyresgästföreningar

Skåne Hem & Hyra har tidigare rapporterat om en kraftig minskning av de lokala hyresgästföreningarna. Nedläggningstrenden fortsätter. I år har ytterligare 17 lokala hyresgästföreningar lagts ned i Skåne.

Mellan 2007 och 2017 minskade antalet lokala hyresgästföreningar i Skåne med 126 stycken. Kvar fanns 160 föreningar. Nu har de lokala hyresgästföreningarna haft sina årsmöten och då har ytterligare 17 föreningar i Skåne lagts ned. Av dem tillhör sju södra Skåne och tio norra Skåne. I norra Skåne är dessutom tre vilande. Det betyder att de i nuläget inte vet om de kommer att fortsätta eller läggas ned.

Exakt varför antalet lokala hyresgästföreningar i region södra Skåne fortsätter att minska kan föreningen inte riktigt svara på. Men efter de senaste avhoppen i år försöker man nu kartlägga vad det kan bero på. Samtidigt som man vill hålla liv i de befintliga lokala föreningarna letar man också fler alternativa sätt att engagera sig i föreningen. Man har till exempel nyligen anställt en digital verksamhetsutvecklare och opinionsbildare.

Läs ocksåRekordfå lokala hyresgästföreningar i Skåne

– Att organisera sig i kvarteret är viktigt för att påverka sitt boende. Vi ser att antalet lokala hyresgästföreningar minskat över tid och håller som bäst på att föra en dialog i organisationen om vad det beror på. Vi jobbar också med att hitta nya sätt att organisera sig, exempelvis i mer digitala former, säger Anneli Philipson, chef för enhet utveckling och opinion i Hyresgästföreningens region södra Skåne.

Trots att tio föreningar lagts ner i norra Skåne sedan årsskiftet ser regionen på de nya siffrorna med försiktig optimism. Petra Lundh är enhetschef för lokalt utvecklingsarbete, bostadspolitik och kommunikation och hon menar att siffrorna är ett tecken på att minskningen planat ut.

‒ Om vi jämför med 2016 då region norra Skåne tappade 21 föreningar är detta ett kvitto på att vi går åt rätt håll. Det återstår fortfarande mycket arbete men minskningen för vår region har nästan halverats på bara två år.

Läs också35 000 hyresgäster i utsatta områden – men få gräsrötter

Enligt Petra Lundh beror tappet på flera saker. I några fall på att två lokala Hyresgästföreningar går ihop och blir en, att föreningar lagts ned och att husombud tillsatts i dess ställe och att antalet aktivitetsgrupper ökat.

‒ Just nu håller vi på med projektet ”nya aktiva” där vi försöker hitta nya sätt att skapa fler engagerade medlemmar. I höst kommer den gruppen att rapportera sina förslag på lösningar.

 

Läs ocksåJanne bor i ett utsatt område – det här är hans dröm
Läs också Svårt ragga i Hylte Hyresgästerna i Lund startade egen lokal hyresgästförening

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.