Annons

Rekordintresse för fakta om hur vi bor

Dalarna Över 4 000 delningar på Facebook och 500 twitterinlägg. Hyresgästföreningens faktabank hurvibor.se har överträffat alla förväntningar.

I mitten av mars lanserades hurvibor.se, en faktabank fylld med siffror och statistik om boende och levnadsvillkor. En månad senare kom en nyhet från siten som fick rekordstort genomslag på nätet. Blev ni förvånade, Karin Wennermark, projektledare på journalisterna.com som gjort hurvibor.se?

– Ja, att sidan skulle få sådan otrolig spridning på nätet överraskade mig. När nyheten lades ut om att 5 miljarder kronor varje år går till rotavdrag för de verkligt högavlönade, de som tjänar över 400 000 kronor om året, så delades sidan över 4 000 gånger på Facebook och det skrevs 500 twitterinlägg. Det var snabba kvitton på att hurvibor.se fungerar och att vi når nya målgrupper även utanför Hyresgästföreningen.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Idén till faktabanken kommer från Hyresgästföreningen i Aros-Gävle och Mitt och ni på journalisterna.com har gjort sidan, var har ni hämtat siffrorna?

– De kommer från Statistiska centralbyråns öppna uppgifter men vi har också unikt material, specialbeställd statistik om alla sorters boendefrågor. Vi presenterar siffrorna länsvis och på kommunnivå och det gäller alltså alla former av boende; hyresrätt, bostadsrätt och villor.

Annons

Ni har också kunnat bevisa att hyresgästerna missgynnas ekonomiskt jämfört med villaägare?

Läs ocksåHans saker slängdes i förtid - stämmer kommunen på 94 000 kronor

– Ja, vi har sammanställt statistik över hur boendekostnaderna förändrats de senaste 20 åren jämfört med KPI, konsumentprisindex. Hyrorna har stigit mer än dubbelt så mycket som KPI medan kostaderna för att bo i villa ligger under KPI. När människor läser de siffrorna är det många som inte tror att det är sant, men det är det, hyresgästerna missgynnas. Det som höginkomsttagarna får i rotavdrag varje år är också mer än vad som betalas ut i bostadsbidrag.

Vad ska hända med sidan i framtiden och kommer det flera nyheter?

Annons

– Förutom de sju länen i Mitt och Aros-Gävle har nyligen Göteborgsregionen hakat på. På sikt hoppas vi naturligtvis att fler av Hyresgästföreningens regioner ska ansluta.. Nyhetsmässigt så kommer det nog saker i maj då Hyresgästföreningen presenterar sin undersökning om unga vuxna och deras bostadssituation.

Läs ocksåSex års kamp är över – nu kan Annika och Jim fira jul i nya lägenheten

Hem & Hyra har skrivit om rotavdragen till de högavlönade på länssidorna på webben: Dalarna, Gävleborg, Södermanland, Uppsala, Värmland, Västmanland och Örebro län.

Läs också Monika och Pekka kan andas ut – utredning ändrade inget Många betalar i onödan – så slapp Julia flytträkningen 36 kommunala hyror klara i Mellansverige – vi har listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.