Annons

Nya rekordkravet: Så vill värdarna höja hyrorna – igen

Skåne Nu drar förhandlingarna om nästa års hyror igång. Fastighetsägarna Syd går ut hårt och kräver återigen rekordhöjningar. Den här gången i Skåne. ”Helt orimligt”, menar Hyresgästföreningen. Se listan med alla skånska kommuner!
Hus, pengar och en röd stigande pil.
Foto: Getty

Hyresförhandlingarna inför 2023 var tuffare än på många år och resultatet blev därefter: rekordmånga strandningar och århundradets högsta hyreshöjningar. Hem & Hyras stora hyreskartläggning från tidigare i våras visade på en snitthöjning på 4,12 procent, 2000-talets högsta notering. Och Skåne stod ut. Allra mest fick hyresgästerna hos Svedalahem.

Nu visar det sig – det var inte nog.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

 

Paraplyorganisationen Fastighetsägarna gick redan i mitten av september ut och krävde hyreshöjningar på 12 procent i Stockholm och Göteborg. Nu har turen kommit till Skåne. Och kraven är lika höga här. I 31 skånska kommuner vill Fastighetsägarna Syd höja hyrorna med mellan 11 och 12 procent. Skälet är ökade kostnader.

Annons
Läs ocksåÅrhundradets högsta höjningar – så mycket höjs hyrorna 2023Kristoffer Persson, hyresgäst hos Svedalahem som höjer hyran mest i landet 2023.

– Både branschen och hushållen är hårt pressade, men om fastighetsbranschen inte får kostnadstäckning är det våra hyresgäster som drabbas när fastighetsägare tvingas till neddragningar och måste skjuta fram åtgärder som bidrar till trivsel, trygghet och nöjdhet, säger Magnus Hulthe Andersson, näringspolitiskt ansvarig Fastighetsägarna Syd, i ett pressmeddelande.

Hyrestoppen: ”Borde höja med måtta”

Hyresgästföreningen är kritisk.

– Kravet är helt orimligt. Fastighetsägarna måste ta sitt ansvar nu och höja hyrorna med måtta. Det har varit många goda år för dem och de kan inte skjuta över allt ansvar på hyresgästerna nu, säger Håkan Björkenklev, regionordförande i södra Skåne.

Läs ocksåDärför vill Hyresgästföreningen stoppa dubbelhöjningarna: "Kan spridas över landet"Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, demonstration mot dubbelhöjningarna i Malmö och Marie Linder, Hyresgästföreningens förbundsordförande.
Håkan Björkenklev, regionordförande Hyresgästföreningen södra Skåne.
Håkan Björkenklev, Hyresgästföreningens regionordförande i södra Skåne.

Fastighetsägarna har gjort en egen Novusmätning bland hyresgästerna som visar att fler än åtta av tio hyresgäster förväntar sig höjda hyror i nivå med årets eller ännu mer. Det uppfattar Fastighetsägarna som att hyresgästerna är förberedda på att hyreshöjningarna blir större än vanligt. Men Håkan Björkenklev på Hyresgästföreningen är skeptisk.

Annons

– Jag vet inte vem de har frågat men de hyresgäster vi träffar är verkligen inte beredda på höjningar i den här nivån. Det skulle innebära nästan 1 000 kronor på ett bräde för en normal trerummare. Det är väldigt saftigt. Tvärtom förväntar man sig lägre höjning än i år, säger Håkan Björkenklev.

Läs även:
Så förhandlas din hyra! Hyresgästföreningen mot hyresvärdarna

Fakta: Så mycket vill Fastighetsägarna Syd höja hyrorna
Kommun  Hyreskrav i procent
Bjuv 11 %
Bromölla 11 %
Burlöv 11 %
Båstad 12 %
Eslöv 11 %
Helsingborg 12 %
Hässleholm 11 %
Höganäs 12 %
Hörby 11 %
Höör 12 %
Klippan 11 %
Kristianstad 11 %
Kävlinge 11 %
Landskrona 11 %
Lomma 11 %
Lund 11 %
Malmö 12 %
Osby 11 %
Perstorp 11 %
Simrishamn 11 %
Sjöbo 11 %
Skurup 12 %
Staffanstorp 11 %
Svalöv 11 %
Svedala 11 %
Tomelilla 11 %
Trelleborg 11 %
Vellinge 12 %
Ystad 11 %
Åstorp 11 %
Ängelholm 12 %
Örkelljunga 11 %
Östra Göinge 11 %
Läs också Telge Bostäder höjer hyran med 5,95 procent – får extrahöjning för 2023 Rekordkravet blev ratat - förhandlingar om hyror för 65 000 har brutit samman Tappra protester i snöovädret mot höga hyreshöjningar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.