Annons

Rekordlågt byggande i fjor

Skåne Trots mångmiljonvinster – förra året byggde elva kommunala bostadsbolag totalt 233 lägenheter.
Foto: TT Nyhetsbyrån
Så stor vinst gjorde de kommunala bostadsbolagen (vinst i miljoner kronor) år 2013. Och så många lägenheter byggde de i fjor. KLICKA på bilden för att se hela kartan.

Undrar du varför det är brist på hyreslägenheter? Det är inte så konstigt. Förra året präglades av rekordlågt byggande bland de kommunala bostadsbolagen.
Under året ökade samtidigt befolkningen i de elva kommunerna med totalt 7 374 personer. Problemet är att ägarna ställer för låga krav på sina bolag. Det menar Hyresgästföreningen i en ny rapport som Hem & Hyra har tagit del av.

Hyresgästföreningen anser att kommunerna genom sina kommunala bostadsbolag borde ta ett större ansvar för bostadsbyggandet. Enligt rapporten saknar de kommunala bostadsbolagen tydliga instruktioner i ägardirektiven kring hur många lägenheter de borde bygga årligen.
Trots det förväntar sig respektive kommunfullmäktige att MKB i Malmö ska bygga 500 bo-städer per år och LKF i Lund 300 bostäder.
– Men det räcker inte. Vi menar att man måste skriva in i ägardirektiven vad man förväntar sig, säger Anneli Philipson, bostadspolitisk utredare på Hyresgästföreningen.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Samtidigt är det flera bolag som i år har startat betydligt fler byggen. Terje Johansson, vd för MKB i Malmö, har sagt att han räknar med 400 färdiga lägenheter i år. LKF i Lund skickade ut ett pressmeddelande i mitten av oktober där de berättade att de bygger mer än på länge. I år byggstartar de 298 lägenheter.

Varför måste just de kommunala bolagen bygga mer?
– Alla måste så klart bygga men de privata bolagens övergripande syfte är att tjäna pengar. De kommunala har ett högre syfte och kommunerna har sina bolag för att klara sin bostadsförsörjning, säger Anneli Philipson.

Vem ska bo i nybyggda lägenheter när hyrorna är så höga?
– Hittills har man byggt för familjer med två inkomster på attraktiva lägen. Det är dags att bygga bostäder som folk har råd att bo i.

Annons
Läs ocksåHär gnager råttorna sönder hyresgästernas bilar: ”Tänk om bromsarna slutar fungera”Kiana Andersson och Anna Tomasson letar efter spår av råttor i bilen.

Om man inte bygger tillräckligt – varför går Hyresgästföreningen med på hyreshöjningar varje år?
– Man höjer eller sänker inte hyrorna beroende av hur mycket bolagen bygger. Det är lägenheternas värde och standard som sätter hyran. Men det är klart att bolagen inte ska lägga pengar på hög. Tvärtom, det är därför så viktigt att kommunerna ser till att bolagen bygger, säger Anneli Philipson.

Det kommunala bostadsbolaget i Malmö, MKB, fick med Terje Johansson en ny vd i år.
Med ny vd på plats hoppas Karolina Skog (MP), byggkommunalråd i Malmö, att byggande ska ta fart. Att den förre vd:n Sonny Modig fick sluta kan ses som en konsekvens av det blygsamma byggandet.
– Ja, vi har våra verktyg som ägare och nu har vi rekryterat en vd vars meriter är att han har byggt, säger Karolina Skog.

Skälet till att det saknas ett specificerat krav på byggande i ägardirektivet är att man vill kunna vara mer flexibel.
– Nu kan vi ändra siffran från år till år.

Läs ocksåNya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö"

Anders Almgren (S), kommunalråd i Lund,  menar att LKF, det kommunala bostadsbolaget i Lund, kan bygga betydligt mer i framtiden om bara ägarna skapar rätt förutsättningar.

Annons

Är det inte ett krav ni borde skriva in i ägardirektivet?
– Det kan diskuteras men ägardirektivet uppdateras inte jämt och ständigt. Det är inte det enda sättet som ägaren kan styra och signalera att man vill se ett ökat byggande. Jag tror att LKF kan bygga mer än 300 bostäder per år, men även andra aktörer måste bygga, säger An-ders Almgren.

Både kommunala Ystadbostäder och Trelleborgshem har själva satt upp mål för hur mycket bolagen ska bygga. Ystadbostäder vill bygga 40 lägenheter per år och Trelleborgshem 20 till 40 lägenheter. Trelleborgshem färdigställde åtta lägenheter i fjor och har de senaste fem åren byggt 169 lägenheter.
 
Varför har ni som ägare inte specificerat något byggkrav på Trelleborgshem?
– Vi har valt att inte göra det eftersom vi tyckt att de ambitioner som de själva har haft har varit tillräckligt. Vi har valt att ha en dialog i stället. Vi ser ju gärna att inte bara Trelleborgshem bygger utan gärna andra aktörer också, säger Ulf Bingsgård (M), kommunalråd i Trelleborg.

Fakta: Så mycket har MKB byggt

År          Antal

2013      28

2012     133

2011     331

2010     190

2009     235

2008     286

Fakta: Så stor vinst har MKB gjort

ÅR

VINST

2013

200 miljoner kr

2012

197 miljoner kr

2011

25 miljoner kr
2010 34 miljoner kr
2009 158 miljoner kr
2008 30 miljoner kr
2007 90 miljoner kr
2006 129 miljoner kr
Fakta: Så stor vinst har LKF gjort
År Vinst
2013 85 miljoner kr
2012 100 miljoner kr
2011 97 miljoner kr
2010 106 miljoner kr
Fakta: Så mycket har LKF byggt

År           Nybyggda lägenheter2013         118 2012         91     2011         168 2010         132 2009         63

Läs också Här skötte hyresgäster om gården – men sen skulle växterna väck: ”Chockerande” Fick andra chans att bo kvar – ska ha hotat att ”slakta” värdens personal Efter årets rekordhöjning - "rättvis modell" kan ge ännu högre hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.