Annons

Rekordmånga unga saknar egen bostad

Nyheter Mindre än varannan ung storstadsbo har eget boende. Det är det hittills sämsta resultatet i Hyresgästföreningens undersökningar av ungas bostadssituation.

Tiotusentals unga i storstäderna är tvungna att bo hos sina föräldrar eller på osäkra korttidskontrakt. Värst är situationen i Stockholms län där nästan 40 000 personer mellan 20 och 27 år bor ofrivilligt hemma hos sina föräldrar. Det motsvarar 58 procent.

– Aldrig tidigare har så många unga vuxna varit så beroende av sina föräldrar, säger Karolina Lemoine, utredare på Hyresgästföreningen.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hon har skrivit rapporten Hur bor unga vuxna 2013? Den visar att andelen unga som lyckats skaffa ett eget boende är den lägsta sedan mätningarna startade i storstäderna 2003.

I Göteborgsregionen har gruppen minskat från 59 till 48 procent under tioårsperioden fram till i dag. I Malmö och Lund bor 49 procent av de tillfrågade i egen bostad, vilket är en rejäl minskning sedan 2003 då siffran var 64 procent.

Anledningen till att bostadssituationen för unga försämrats är att bostadsbyggandet varit för lågt under ett helt årtionde.

Annons
Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

– Bostadsbyggandet har minskat samtidigt som befolkningen ökat i storstäderna. Politikerna har abdikerat till förmån för marknaden när det gäller bostäder. Det är i synnerhet ett problem för unga vuxna, som inte har så stora ekonomiska resurser, säger Karolina Lemoine.

Hon betonar att det inte bara är ett problem för individen utan för hela samhället då människor inte kan flytta dit jobben och utbildningarna finns.

– Det borde inte vara en lyx att ha en egen bostad och ha möjlighet att förverkliga sina drömmar och bidra till hela samhällets välmående.

Läs ocksåHyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse”Erik Elmgren, Hyresgästföreningen,

Undersökningen visar också att allt fler av de som lyckats få en hyresrätt fått den via bekanta. Nästan var tredje person i Malmö och Lund svarade att de fått sin bostad via kontakter. I Stockholm var andelen 29 procent och i Göteborg 26 procent.

Annons

– Det är roligt för de som har kontakter, men inte lika roligt för de som inte har det. Ingen ska behöva vara beroende av varken kontakter eller kontanter för att få en hyresrätt. Där har de kommunala bostadsförmedlingarna ett stort ansvar, säger Karolina Lemoine.

Fotnot: Undersökningen har utförts av undersökningsföretaget Skop mellan den 15 januari och 21 februari i år.

Fakta: Ungas boende, 20-27 år, i procent
                                          2013     2003
Egen bostad i Stockholm 44          51
Egen bostad i Göteborg 48           59
Egen bostad i Malmö/Lund 49          64
Källa: Hur bor unga vuxna 2013?
Läs också Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.