Annons

Rikshem köper halva Värmdö Bostäder

Värmdö Rikshem köper 49 procent av Värmdö Bostäder för 1,4 miljarder kronor. I avtalet ingår nyproduktion av 1 000 bostäder. Hyresgästföreningen är positiv till Rikshem som ny delägare.
Foto: Kenneth Samuelsson
Värmdö Bostäder äger bland annat lägenheter på Skyttevägen i Gustavsberg.

Rikshem, som har målet att bli Sveriges största privata allmännytta, fortsätter att expandera. Nu köper bolaget nästan hälften av kommunala bostadsbolaget Värmdö Bostäder med 2 000 lägenheter.

Susanne Sjöblom, ordförande Hyresgästföreningen Nacka Värmdö är nöjd.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Rikshem var vår favorit. De är långsiktiga ägare och har ett bra rykte. Sedan säljs inga lägenheter samtidigt som det kommunala bolaget är majoritetsägare. Vi ser det som en liten seger, som att politikerna har lyssnat på oss, säger hon

Rikshems vice vd Ilija Batljan, understryker att affären är unik på flera sätt.

– Dels är det en politisk enighet där både de styrande partierna och oppositionen står bakom affären. Dels ska vi enligt avtalet bygga 1 000 bostäder i kommunen de närmaste fem åren, säger han.

Annons
Läs ocksåTrollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå"Lendita Lindman, ordförande i den lokala Hyresgästföreningen, är kritisk till att kommunala Eidar säljer hennes hem i kvarteret Fridhem i centrala Trollhättan.

Byggandet delas upp så att det gemensamma bolaget ska bygga 500 bostäder samtidigt som Rikshem själva ska bygga ytterligare 500, majoriteten hyresrätter.

– Det första byggsatsningen blir i Munkmora där cirka 100 lägenheter ska börja byggas, säger han.

En annan person som är nöjd med affären är Monica Pettersson (M), kommunalråd Värmdö kommun.

Läs ocksåOro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre"Ann-Christin Berntsson och GlennRisto på Lantsågen i Trollhättan.

– Vi och våra hyresgäster är väldigt glada, säger hon.

Annons

Vad ska pengarna användas till?
– Den största delen av pengarna, två tredjedelar, ska användas till nyproduktion och upprustning av det befintliga beståndet. Resten ska gå till att amortera av våra lån, säger hon.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om försäljningsplanerna.

Läs också Hyreshuset som är Jans hem ska säljas - men köparen hålls hemlig Två lägenheter såldes för en krona – nu säljs de igen för en halv miljon Ockupation satte stopp för husrivning i Backe – men än är striden inte över

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.