Annons

Riskerar förlora lägenhet efter uthyrning via Airbnb

Malmö Hyresgästen bedrev rena hotellverksamheten i sin lägenhet, enligt hyresvärden. Hon berättade om det i tidningen Metro och dessutom hyrde hon ut till fyra prostituerade kvinnor.

Vid ett polistillslag i augusti i år fann polisen fyra prostituerade kvinnor från Rumänien i hyresgästens lägenhet i Rörsjöstaden i centrala Malmö. Kvinnorna berättade att de hyrt lägenheten via sajten Airbnb och att de betalade 900 kronor per dygn. De hade hyrt lägenheten vid tre tillfällen under år 2014 och 2015. En sexkund togs på bar gärning vid tillslaget. Enligt polisen sågs förstahandshyresgästen inte till, varken vid tillslaget eller när de bedrev spaning mot lägenheten.

Hyresgästens grannar har framfört ett flertal klagomål till hyresvärden under en längre tid. Okända personer har frågat efter portkod för att hitta till sitt ”hotellrum” och ständiga in- och utflyttningar har tärt på deras tålamod. Grannarna har också störts av att ett antal okända män stått i trädgården och väntat för korta besök i lägenheten. Nu har hyresvärden vänt sig till hyresnämnden med en uppsägning. Hyresvärden vill att den kvinnliga hyresgästen flyttar. Som bevis har hyresvärden bland annat lämnat en kopia på en artikel i tidningen Metro där den kvinnliga hyresgästen berättade att hon hyrt ut sin lägenhet under den vecka då Eurovision song contest arrangerades i Malmö i maj 2013.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I lägenhetsannonsen på Airbnb, som hyresvärden lämnat som bevis, står det att lägenheten har plats för sex personer och att den går att hyra dygnsvis för 999 kronor, en vecka för 6 000 kronor eller i en månad för 20 000 kronor. Lägenheten har två sovrum och ett badrum enligt annonsen på Airbnb.

Annons

Redan i våras fick hyresgästen en varning från hyresvärden, trots det har hon fortsatt med uthyrningen, enligt hyresvärden.

Att hyra ut sin lägenhet via Airbnb är att likställa med en andrahandsuthyrning, vilket kräver hyresvärdens tillstånd.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

– Man måste fråga sin hyresvärd och om hyresvärden ger sitt okej kan man hyra ut. Att man skulle få godkänt att hyra ut via Airbnb är dock inte särskilt troligt, säger Andreas Persson, jurist på Hyresgästföreningen.

Annons

– Om man hyr sin lägenhet utan tillstånd från hyresvärden riskerar man att bli uppsagd, säger Andreas Persson.

Läs också Bodde i Nigeria i fyra år – lägenhetsbluffen avslöjades av felanmälan Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Hyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhet Mormor vill bo nära barnbarn och hjälpa till med livspussel – värden sätter stopp för planerna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.