Annons

Riskerar vite för dålig ventilation

Trollhättan ​Privata Centerplan T & U måste förbättra ventilationen i en lägenhet på Kronogården i Trollhättan. Om det inte sker i tid riskerar bolaget ett vite på 25 000 kronor.

​För snart ett år sedan klagade en familj på Lantmannavägen hos miljöförvaltningen. De hade mögel i sovrumstaket och tyckte att ventilationen var dålig trots att de vädrade ofta. Både barn och vuxna hade symptom som trötthet, huvudvärk och förkylningar som de satte i samband med den bristande ventilationen.

Miljöinspektörer har varit i lägenheten ett flertal gånger och värden har tvingats till åtgärder. Bland annat gällde det att få bukt med en fuktskada och förbättra samt kontrollmäta luftflödet i lägenheten.
Fastighetsförvaltaren Bovista har bland annat installerat en frånluftsfläkt i badrummet för att öka ventilationen. Men åtgärderna har inte varit tillräckliga.

Annons
ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Enligt Socialstyrelsens riktvärden ska grundflödet vara minst 28 liter per sekund i en lägenhet av den aktuella storleken (90 kvadratmeter). Enligt mätrapporten var flödet mellan 3 och 7 liter per sekund i köket och 4 liter per sekund i badrummet. Med badrumsfläkten i drift var luftflödet 21 liter per sekund.
Enligt miljönämnden uppfyller inte lägenheten kraven på fungerande ventilation. Detta måste Centerplan/Bovista ha åtgärdat senast om två månader. Därefter har bolaget ytterligare en månad att presentera resultatet av en kontrollmätning.
Om de två punkterna inte uppfylls i tid riskerar värden ett vite på sammanlagt 25 000 kronor.

Annons
Läs också Få sätter in persienner trots väntad rekordsommar Barnfamiljer betalar ockerhyror för fönsterlösa mini-ettor: "Bor i trånga utrymmen" Iskalla lägenheter – nu bävar hyresgästerna för värdens julledighet Hyresgästerna har haft huvudvärk i sex år: ”Vi blir sjuka av våra hem” Hyresvärd anklagas för att skälla och spionera på hyresgäster

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.