HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Roberto vräktes när han var utomlands

Malmö När Malmöbon Roberto Mascaró kom tillbaka från en utlandsvistelse hade han blivit vräkt. Värden ansåg att han hade övergivit lägenheten.

Det var när poeten och översättaren Roberto Mascaró nyligen återvände till Malmö efter en elva månader lång vistelse i Centralamerika som han upptäckte att hyresvärden, en bostadsrättsförening, hade tömt hans lägenhet och bytt lås. Roberto hade under sin frånvaro fortsatt att betalat hyran men missat att föreningen ville höja hyran.

Niklas Olsson, jurist på Hyresgästföreningen, menar att det är uppenbart att bostadsrättsföreningen agerat felaktigt.

Läs ocksåNu ska ödet avgöras för hyreshusen i FjällbackaFjällbacka, kyrka, Tanums bostäder

– Det här är helt likvärdigt med att gå ner på gatan och sno någons bil.

Annons

Föreningen kan inte ta lagen i egna händer, förklarar han. Om man ska avhysa någon måste Kronofogdemyndigheten göra det. Och någon grund för vräkning finns inte, menar han. Att Roberto inte betalt hyreshöjningen som bostadsföreningen hävdar trädde i kraft vid årsskiftet spelar ingen roll. En hyreshöjning är inget som en värd ensidigt kan besluta om utan båda parterna måste vara överens. Om man inte kommit överens krävs ett beslut från hyresnämnden om ny hyra.

På måndagen fick Roberto hjälp av Kronofogden att ta sig in lägenheten efter att Hyresgästföreningen begärt särskild handräckning. Nu återstår det rättsliga efterspelet. Enligt  Niklas Olsson kommer Hyresgästföreningen att driva frågan om återbetalning av hyra för den tid som Roberto var utestängd från lägenhet.

Läs ocksåKronofogdens nota till Dany – 103 000 kronor: "Trodde aldrig de skulle flytta allt skräp"

– Han håller på att packa upp sina grejor och är något skadat eller försvunnet kan det även bli fråga om skadestånd. Händelsen är också polisanmäld och finner man att han utsatts för brott kan det bli fråga om ersättning för den kränkning han utsatts för.

Annons

Bostadsrättsföreningen har försvarat sitt agerande med att man inte kunnat få kontakt med Roberto Mascaró och att man därför utgått från att han övergett lägenheten.

Läs också Villaägaren vädjade förgäves – förlorar hyreskontraktet: "en smärre miljökatastrof" Kenneth tvingas flytta sitt bibliotek: "Det här är upprörande" Gjutjärnskanoner, brand och vapenverkstad – nu vräks mannen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.