Annons

Rökförbud och försäkringskravför alla Diös hyresgäster

Jämtland 1 juni införde Diös rökförbud och hemförsäkringstvång för alla nya hyresgäster i Östersund. Krav som nu ska införas i alla fastigheter – från Borlänge i söder till Luleå i norr.

Diös nya regler för Östersunds hyresgäster har väckt reaktioner. Både positiva och negativa. Många ickerökare har tyckt det varit bra att förbjuda rökning i och omkring hyreshusen. Medan hot om vräkning för den som bryter mot reglerna kan upplevas som hårt. Ett sådant beslut har dessutom inget stöd i lagen, enligt Hyresgästföreningen.

Johan Hermansson, handläggare på Hyresgästföreningen:

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

 – Det är inte hållbart rent juridiskt. De har ingen laglig rätt att förbjuda sina hyresgäster att röka, även om ett skriftligt avtal finns. Och hyresgästerna behöver inte vara oroliga för att bli vräkta om de skulle bryta mot förbudet säger han.

Enligt lag kan man heller inte som värd tvinga sin hyresgäst att teckna hemförsäkring.

Men Patrik Jonasson, marknadsområdeschef för Diös i Jämtland, tar kritiken med ro.

Annons
Läs ocksåRöker trots förbud – nu vill värden vräka hyresgästenEn man med en cigarett i munnen och lagboken.

 – Vi har inte för avsikt att ändra vårt beslut. Min uppfattning är att vi fått en positiv återkoppling efter att reglerna infördes, säger han.

Men är det inte lite drastiskt att hota med vräkning om man inte följer reglerna?

 – Det känns lite synd att diskutera det innan vi är där, men hamnar vi i ett skarpt läge är vi beredda att pröva frågan rättsligt, säger Patrik Jonasson.

Läs också"Våga tänka tanken att det kan hända" - Jan förlorade allt i branden

Han bekräftar också att Diös har för avsikt att införa rökförbudet och hemförsäkringskravet för alla hyresgäster i Dalarna, Gävleborg, Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.

 – Ja, det är ett principiellt beslut inom hela bolaget, men när exakt det införs på andra orter är ännu inte bestämt.

Annons

I en artikel ska ni ha sagt att hyresgästerna får söka annan bostad om de inte har råd med hemförsäkring.

 – Det låter ju inte bra om vi uttryckt oss så och det är inte vår mening att sparka på människor. Men det kan ju uppstå en situation, i samband med brand till exempel, där vi kräver hyresgästen på skadestånd. Har inte hyresgästen något skydd då så blir det ju verkligen ”Stora stygga vargen” mot den lilla hyresgästen.

– Vår tanke är att fånga upp de som kanske glömt bort att skaffa en försäkring och de som kanske inte ens känner till hur viktigt det är att ha ett sådant skydd.

Fakta: Diös Fastigheter

Norra Sveriges största privata fastighetsbolag.
Äger sammanlagt 370 fastigheter spridda över ett 15-tal orter i norra Sverige, från Borlänge i söder till Luleå i norr.
Huvudkontor i Östersund.
Den uthyrningsbara ytan uppgår till ca 1,5 miljoner kvadratmeter, främst lokaler. Bostäder utgör ca 12 procent av den uthyrningsbara ytan.
Lägenheterna är centralt belägna i Dalarna, Gävleborg, Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.
Årets resultat för 2013 uppgick till 321 miljoner.

Läs också Jessica får städhjälp av hemtjänsten – värden ville vräka henne: "Inte städat alls" Willhem efter takraset: "Vi ska utreda alla tak" Sovrumstaket i Fredriks lägenhet rasade in: "Hade jag överlevt om jag legat i min säng?"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.