Annons

(S) vill starta kommunalt byggföretag

Nyheter Socialdemokraterna i Göteborg har tröttnat på höga byggkostnader och ska undersöka möjligheten att starta ett eget byggbolag i kommunens regi. Syftet är att bygga fler och billigare hyresrätter. – Kostnaderna är nästan uppe i himlen i dag, säger Owe Nilsson (s), kommunalråd i Göteborg.​

​Det är på styrelsemötet i kommunala koncernen Förvaltnings AB Framtiden i februari som socialdemokraterna i Göteborg ska lägga fram förslaget om att undersöka möjligheten för kommunen att starta ett eget byggbolag. 

Annons
Orsaken är att de allmännyttiga bostadsbolagen i staden de senaste åren fått ställa in planerad nyproduktion på grund av skenande byggkostnader, enligt Owe Nilsson (s), kommunalråd i Göteborg med ansvar för mark och bostäder.
– Nu senast var det bygget av 450 hyresrätter i centrala Göteborg som fick stoppas. Hyrorna skulle ha blivit horribla, säger han.
 
Owe Nilsson tror att en kommunalt ägd aktör på byggsidan kan fungera som en prispressare och därigenom få ner kostnaderna för nyproduktion.
– Situationen är ytterst allvarlig i dag och främst gäller det hyresrätten. Kostnaderna är nästan uppe i himlen och de allmännyttiga bolagen har inte råd att bygga, säger Owe Nilsson.
Bo Antoni är vd för Sveriges Byggindustrier. Han känner inte till socialdemokraternas kommande förslag i Göteborg och vill inte kommentera deras önskemål om ett kommunalt byggbolag.
– Jag vill först informera mig om deras avsikter, säger han.
År 2006 byggdes det 1 088 hyresrätter i Göteborg, 788 av dem var studentlägenheter. Samma år omvandlades 1 935 hyresrätter till bostadsrätter, enligt fastighetskontoret i Göteborg.
 

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar 28-åring satsar sina pengar på att bygga lägenheter Därför byggs det för lite bostäder i Skåne Bristande framtidstro bland bostadsbolagen Fler tjejer till byggbranschen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.