HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Så blev snitthyran i norra Skåne

Skåne Årets hyresförhandlingar är över. Hyresgästföreningens förhandlingschef Evalena Agertoft, summerar: ‒ Jag har aldrig varit med om att vår region varit så hårt drabbad av strandningar förut.
Foto: Mikael Malmborg
Evalena Agertoft, förhandlingschef vid Hyresgästföreningen region norra Skåne.

De som bor hos en kommunal hyresvärd i region norra Skåne fick en snitthöjning med 0,63 procent och de som bor hos en privat värd fick en snitthöjning med 0,68 procent. I den siffran är uppgörelsen med Fastighetsägarna Syd inte inräknad.

Förra året hade region norra Skåne ett ännu lägre resultat. Då låg det lokala snittet på 0,27 procent medan rikssnittet landade på mer än det dubbla, 0,61 procent. Även om glappet minskade i årets förhandling ligger region norra Skåne fortfarande på lägre nivåer än rikssnittet som i år landande på 0,71 procent.

Läs ocksåÅrets hyreshöjning i snitt 0,7 procent

‒ I vår region går vi snabbt ut. Vi var först ut i årets förhandling med Hässlehem där uppgörelsen landade på 0,39 procent. Sett ur ett historiskt perspektiv är det här väldigt låga höjningar. Uppgörelserna ligger på rimliga nivåer med tanke på ekonomi, taxor, avgifter och bruksvärdet på orterna. Men det har varit tufft. Jag har aldrig varit med om att vår region varit så hårt drabbad av strandningar förut, säger Evalena Agertoft.

Annons

Fastighetsägarna Syd, som representerar privata hyresvärdar, strandade förhandlingarna med Hyresgästföreningen region norra Skåne i november förra året. Det var först i slutet av mars som parterna kom överens om en hyreshöjning mellan 0,6 procent till 1 procent från och med den 1 april. Uppgörelsen berörde 12 600 lägenheter spridda över 20 kommuner i norra Skåne.

‒ Det var viktigt att vi markerade och sa nej till de nivåer de ville ha. Jag är imponerad av att så många hyresgäster tog fajten med sina hyresvärdar. Det är ingen lätt sak att göra. Uppgörelsen med Fastighetsägarna Syd är ett bevis på att det kollektiva förhandlingssystemet fungerar.

Annons
Läs ocksåRagunda vill höja hyrorna

I november strandade även det kommunala bostadsbolaget i Östra Göinge förhandlingen med Hyresgästföreningen. Parterna kom sedan överens om en hyreshöjning på 1 procent från och med årsskiftet.

Läs också Nya hyror klara i Höör 1 500 hyresgäster i Staffanstorp får höjd hyra Ny hyra för Ängelholmshems hyresgäster

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.