HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Så många har flörtat och blivit tillsammans med sin granne

Nyheter Mer än en av tjugo hyresgäster har någon gång flörtat med en granne. Hälften så många har tagit steget fullt ut och startat ett kärleksförhållande. Det visar Hem & Hyras unika undersökning.
Foto: Wikimedia commons

De flesta hyresgäster bor i större hus och nära inpå andra människor. Därför kommer det kanske inte som en överraskning att kärlekens pilar ibland hittar in i trapphuset.

Opinionsinstitutet Skop har på Hem & Hyras begäran tagit reda på hur många av landets hyresgäster som följt sitt hjärta och röjt sina känslor för en granne.

Läs ocksåGrannar lider när sjuka inte får hjälp

Totalt har sex procent tagit det första steget och flörtat med en granne, visar undersökningen. Det motsvarar lite drygt 180 000 hyresgäster totalt.

Hälften så många, det vill säga tre procent av hyresgästerna, har löpt linan ut och inlett ett kärleksförhållande med en person intill.

När det gäller flörtandet står männen för dubbelt så många av ansträngningarna som kvinnorna, och allra flest av dem som fattat mod och visat sin uppskattning tillhör åldersgruppen 45 till 54 år. Bland kvinnor och män i detta spann har fler än var tionde blinkat inbjudande mot en granne.

Läs ocksåSå gjorde Elina om förrådet till en egen pub – "det är så mysigt här"
Relationsexperten Charlotte Sander höjer ett varningens finger: ”Tänk igenom konsekvenserna noggrant.”

Sämst på flörtandet är åldersgruppen 29 år eller yngre, följt av seniorerna från 70 år och uppåt.

Kärleksförhållanden grannar emellan har män och kvinnor av förklarliga anledningar haft i lika stor utsträckning. Och än en gång är det gruppen 45 till 54 år som står ut i statistiken, medan ungdomarna och seniorerna i störst utsträckning avstått från att låta passionen flöda.

Relationsexperten och samtalsterapeuten Charlotte Sander ser flera fördelar med att knyta kärlekens band med en granne.

Läs ocksåBarnens kusligaste platser ska hittas - med hjälp av spöken

– Det kan bli hur bra som helst. Att vara tillsammans med en granne kan vara väldigt praktiskt. Man har alltid närheten till sin partner och behöver kanske inte ens flytta ihop om man hellre vill bo separat.

Hon höjer dock ett varningens finger. Den som vill studera grannens sovrum i närmare detalj bör ha tänkt igenom beslutet ordentligt.

– Grannrelationer kan få större konsekvenser än vanliga kärleksförhållanden. Försök tänka bortom förälskelsefasen, till den lite mer grå vardagskärleken.

För hur fantastiskt det än är att bara kunna smita över till varandra finns det en risk att det roliga en dag tar slut. Och då kanske det inte längre är så kul att bo bredvid varandra, resonerar Charlotte Sander

– Och lägg då till att det kanske är den andre som gjort slut och eventuellt har träffat någon annan. Då kan det bli otroligt plågsamt att se den nya partnern med jämna mellanrum.

En intressant detalj är att det inte verkar spela någon roll om du bor i en storstad eller i glesbygd – andelen kärleksutövande grannar är detsamma. Den som vill ha störst chans till en flört bör dock bosätta sig i ett friliggande eller ett tvåfamiljshus snarare än ett höghus.

Totalt har 1 000 hyresgäster deltagit i undersökningen.

Fakta: Har du någonsin flörtat med en granne?
Ålder Har svarat ja
29 år eller yngre 2 procent
30 till 44 år 5 procent
45 till 54 år 11 procent
55 till 69 år 7 procent
70 år och äldre 4 procent
Fakta: Har du inlett ett kärleksförhållande med en granne?
Ålder Har svarat ja
29 år eller yngre 2 procent
30 till 44 år 3 procent
45 till 54 år 5 procent
55 till 69 år 4 procent
70 år och äldre 1 procent
Läs också Nytt besked: bostadskoncern får ordna vakter i kollektivtrafiken Tvättstugan på väg att försvinna – hälften tvättar hemma

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.