Annons

Så mycket höjer Ödeshögsbostäder hyrorna

Ödeshög Ödeshögsbostäder höjer hyrorna med två procent från 1 april. Ökade kostnader för vatten och avlopp och ett fortsatt stort underhållsbehov är några av orsakerna.
Foto: Jenny Knutsson
De flesta av Ödeshögsbostäders cirka 300 hyresgäster får räkna med högre hyra från 1 april.

— Vatten- och avloppsverksamheten i kommunen gick minus med 1,5 miljoner förra året så taxorna kommer att höjas även om det inte är beslutat än. Vi ser även att räntorna kommer att gå upp, säger Ödeshögsbostäders vd Peter Kenell.

Han nämner även ökade elkostnader som en faktor bakom att bolaget, som är största hyresvärd i Ödeshögs kommun, anser sig behöva höja hyrorna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Inför förhandlingen med Hyresgästföreningen begärde det kommunala bostadsbolaget att få höja med 2,4 procent, men uppgörelsen landade på två procent.

— Vi hade självklart kunnat tänka oss lite mer och vi måste få täckning när våra kostnader ökar, men det måste ju vara rimligt också, säger Peter Kenell.

Rimlig tycker Hyresgästföreningens förhandlare Erik Malmberg att uppgörelsen blev.

Annons
Läs ocksåSå blir din hyra 2019 i Östergötland

— Många hyresuppgörelser har hamnat runt två procent i år. Ödeshög är en ort med låga genomsnittliga hyror så i praktiken är en höjning på två procent mindre i kronor där än i en större kommun, säger Erik Malmberg.

Han tycker också att det är viktigt att bolaget får förutsättningar att kunna fortsätta satsa på underhåll.

För lägenheter med kallhyra blir höjningen lägre, 1,5 procent.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

— Elpriserna har ju börjat röra på sig ordentligt igen och det påverkar boendekostnaderna för dem som har kallhyra, så vi ville göra en markering där, säger Erik Malmberg.

Annons

Ödeshögsbostäder har också ett fåtal lägenheter där värme ingår men där hyresgästerna betalar för varmvatten separat och där blir höjningen 1,8 procent.

De 14 hyresgäster som för bara några månader sedan flyttade in i bolagets nybyggda seniorlägenheter på Ringvägen slipper höjning helt.

Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.