HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Så mycket höjs hyran i allmännyttan i Sörmland

Södermanland Flera av förhandlingarna drog ut på tiden, men nu är årets hyror i allmännyttan i Sörmland klara. För Flens bostads avgjordes hyreshöjningen av Hyresmarknadskommittén (HMK), efter att förhandlingarna hade kört fast. 

Det blev till slut en höjning på 1,22 procent för hyresgästerna hos Flens bostads, efter medlingen i HMK. Höjningen gäller retroaktivt från 1 januari och ligger ungefär i nivå med allmännyttan på andra orter i Sörmland där överenskommelser har kunnat nås vid förhandlingsbordet.

Nyköpingshem ville flytta fram förhandlingarna, så årets överenskommelse om hyreshöjning gäller fram till sista mars nästa år, i stället för till årsskiftet.

Förhandlingarna med Nyköpingshem har dröjt, men bolaget ville flytta fram datumet då förhandlingarna ska vara klara för att få mer tid till budgetarbetet. Den nya hyran efter höjningen på 1,45 procent från 1 april gäller därför till och med sista mars 2018, i stället för till årsskiftet. Nyköpingshem hade yrkat 1,5 procents hyreshöjning.

– Överenskommelsen motsvarar 1,16 procent på årsbasis i och med att den gäller 15 månader. Taxehöjningarna ligger på 1,10 procent, så det är i stort sett dem de får betalt för genom höjningen, säger Astrid Öhman Asp, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.

Annons

För Kustbostäder landade hyreshöjningen på 100 kronor per månad och lägenhet, och för Gnestahem på 50 kronor per månad för ettor och tvåor, respektive 70 kronor per månad för treor och större lägenheter.

Varför kom ni i överens om belopp i stället för procentuella höjningar?

– Det är för att vi försöker komma tillrätta med skevheter i hyressättningen. Det har visat sig spreta förfärligt på en del håll, säger Astrid Öhman Asp.

Kustbostäder har dessutom kommit överens med Hyresgästföreningen om att göra en bruksvärdesvärdering av samtliga lägenheter, som ska vara klar i september.

Läs ocksåFem år senare – nu har Fagersta till slut ett kommunalt bostadsbolagTvådelad bild: till vänster porträtt på Åsa-Märta Sjöström (S), kommunalråd i Fagersta. Till höger arkivfoto på byggarbete. Fagersta kommun startar ett nytt allmännyttigt bostadsbolag och hoppas att bolaget ska växa framöver, men i och med det ekonomiska läget är byggprojekt inte aktuella just nu,

Vad kan det komma att innebära i form av hyreshöjningar? 
– Ingen aning. Det är ett digert arbete där vi ska gå igenom alla 1200 lägenheter, och det är omöjligt för mig att svara på nu hur det kan komma att påverka hyrorna, säger Astrid Öhman Asp.

Annons

När det gäller Vingåkershem valde parterna en annan modell, där hyreshöjningen varierar mellan 0,9 och 1,7 procent. Enligt Hyresgästföreningen beror det på att hyressättningen har varit relativt platt tidigare och att de nu vill ta mer hänsyn till de olika lägenheternas bruksvärde.

Fakta: Årets hyreshöjningar i allmännyttan
Eskilstuna kommunfastigheter 0,95 procent, från 1 mars
Flens bostads 1,22 procent, från 1 januari
Gnestahem 50 kr/månad för ettor och tvåor, 70 kr/månad för treor och större, från 1 april
Katrineholms fastighets  0,8 procent, från 1 januari
Kustbostäder 100 kr/månad och lägenhet, från 1 mars
Nyköpingshem 1,45 procent, från 1 april
Strängnäs bostads 60 kr/månad och lägenhet, från 1 april
Trobo 55 kr/månad och lägenhet, från 1 januari
Vingåkershem 0,9 till 1,7 procent, från 1 april

 

Pengar i en portmonnä.
Läs också "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor Kommunen som går mot strömmen - här startas en ny allmännytta Han blir ny vd för Uppsalahem Fagersta startar kommunalt bostadsbolag

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.