Annons

Så mycket kostar parkering med motorvärmare i Norrland

Norrbotten Avgiften för en parkering med motorvärmare i Norrland varierar mellan 60 och 488 kronor. Skillnaderna är stora, eftersom allmännyttorna kan sätta vilket pris de vill. Se hela listan för Norrland här!
Foto: Åsa Eriksson
Lockpris. – Välkomna hit! Vi har Norrlands mest prisvärda parkering, säger förvaltare Jessica Oderstål.

Uthyrningsreglerna för att hyra en parkeringsplats är inte det­samma som för en bostad. Det finns ingen lag som säger att fastighets­ägaren är tvungen att förhandla om hyran för en parkering, därför kan de sätta vilket pris de vill. Klicka här för att se hela listan.

Hem & Hyra har undersökt hur ­mycket en enkel parkeringsplats med motorvärmaruttag kostar i de olika allmännyttorna i Norrland. Billigaste och dyraste. Vi har även tittat på elpriserna i de olika kommunerna, vilket kan påverka prisbilden eftersom elen oftast ingår i hyran.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Dyraste parkeringen i Norrland, med motorvärmarstolpe, har Bodenbo. 488 kronor i månaden innebär 158 kronor mer i månaden än tvåan på dyrastlistan, Mitthem.
– Ja, vi ligger högt. Det är ett medvetet val, säger Johan Johansson, vd på Bodenbo.

Det är parkeringar med fri el dygnet runt som är så dyra hos Bodenbo. Förhoppningen är hyresgästerna ska välja andra alternativ.
– Vi har dragit på priset för att göra det mindre intressant att hyra sådana platser. Det finns dock de som väljer
de platserna ändå, säger Johan Johansson.
– Förhoppningen är att vi successivt ska kunna ta bort den typen av platser.

Bodenbo hoppas att fler ska börja använda mobiltelefonen, där en applikation kan koppla på elen när den behövs. Då debiteras bara den faktiska förbrukningen, utöver platsens hyra.
– Det blir mer ekonomiskt och ­bättre för miljön. Där kan även hybridbilar ­laddas, säger Johan Johansson.

Annons
Läs ocksåGösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt”

Han berättar att det dessutom ­börjar bli stora behov av att bygga om ­parkeringsplatserna. De flesta äldre platserna är anpassade för bilar som inte var särskilt breda:
– Nu för tiden är bilarna bredare och p-platserna blir trängre. Vi måste glesa ut stolparna, så att bilarna får plats.

I Åsele finns det gott om ­gratis ­parkeringsplatser. För att få ­p-rutorna uthyrda bjuder Åselehus på avgiften under sommarhalvåret.
Som storstadsbo kan man bli lätt förvirrad när man som bilist kommer till Åsele och vill ställa bort bilen för en stund. Det finns nämligen väldigt få ­hänvisningar var man får stå parkerad. Men svaret är enkelt.
– Ja, här kan man ställa sig lite överallt och hur som helst, säger Jessica Oderstål, förvaltare på kommunalägda ­bostadsbolaget Åselehus.

Fantastiskt! Kan man tycka. Men det kan också innebära vissa problem.
– En del ställer sig på gräsmattor och på andra mindre lämpliga platser i bostadsområdena. Får att få lite ­ordning ser vi hellre att de hyr en fast plats att stå på, säger Oderstål.
Men priset måste vara det rätta för att hyresgästerna ska vilja betala för ­parkeringsplatsen när de lika gärna kan ställa sig gratis längs med gatan.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

För en parkering inklusive el under vinterhalvåret tar Åselehus 120 kronor i månaden.
– Det är tillgången till uttag för motorvärmare som är avgörande såklart, men ­eftersom det bara nyttjas på vintern så var det många som sa upp sin plats ­under sommaren för att slippa betala.

Annons

Och för att behålla kunderna ­bestämde man helt enkelt att ­parkeringen skulle vara avgiftsfri under sommarhalvåret.
– Då tycker folk att det är värt ­pengarna de betalar på vintern.

När höjde ni avgiften senast?
– Det var väl en fyra år sedan. Och vi har faktiskt diskuterat om vi ska höja den nu så vi inte går back. Vi betalar ju för elen och den har blivit dyrare.

Blir det en chockhöjning då?
– Ha ha! Nä, knappast! Särskilt inte nu när vi får så fin reklam att vara billigast i Norrland!

Fakta: Kartläggningen
  • Listan visar Norrlands allmännyttors prislista över billigaste och dyraste parkeringen med motorvärmarstolpe.
  • Enkäten gjordes i december 2018.
    Kostnad för el påverkar hyran direkt eller indirekt.
  • Till höger i tabellen listas elpriset i kommunerna uttryckt som öre/kWh. I det ingår elnätsavgift, elhandelspris och skatter (elskatt + moms på hela beloppet).

Källa: Nils Holgersson-rapporten 2018.

Se listan över Norrlands parkeringshyror för parkering med motorvärmaruttag här.

Läs också Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort
Dokument & filer 1901NOR03_lokalgrav_stolpar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.