Annons

Så vill partier förmedla bostäder

Östergötland Hur förmedlas de lediga lägenheterna bäst? Direkt hos hyresvärden eller via kommunen? Åsikterna går i sär hos de olika partierna i Östergötland, visar Hem & Hyras rundfrågning.

Hem & Hyra har tidigare presenterat en granskning av fem olika bostadssajter som tar betalt för att erbjuda kontaktuppgifter till lediga lägenheter. En tjänst som flera hyresvärdar i Östergötland har riktat stark kritik emot.

Även flera av partierna i region Östergötland är kritiska till sajterna, men har olika uppfattningar om hur de lediga lägenheterna bör förmedlas. Vänsterpartiet anser att kommunerna bör starta egna bostadsförmedlingar och har lagt fram ett sånt förslag i Norrköping.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

”En bostadsförmedling skulle inte göra att det producerades fler lägenheter. Men däremot skulle det underlätta mycket för alla som söker bostad”, skriver Nicklas Lundström, (V), sekreterare i Östergötland.

Men det är ett förslag som inte får stöd av Centerpartiet och Moderaterna.

Annons

”Det är inte heller i förmedlingen av bostäder som problemet finns, utan att finns färre bostäder än vad det finns efterfrågan. En ökad avreglering av bygg- och hyresmarknad är det enda sättet att komma framåt”, skriver Jessica Häggroth, (M), sekreterare i Östergötland.

Läs ocksåBetalsajterna som lockar med bostäder

Sverigedemokraterna anser att det är upp till varje kommun och hyresvärd att bestämma hur de vill göra. Socialdemokraterna tror det är svårt att skapa en heltäckande förmedlingstjänst, men att det borde gå att skapa något för länet.

”Framför allt allmännyttan borde kunna samordna sig bättre” skriver Jan Löfstrand, (S), riksdagsledamot.

Annons

Fotnot: Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet har valt att inte svara på enkäten.

Läs ocksåMånga nekas lägenhetsvisning långt efter pandemin: "Ställer inga krav"
Läs också Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk" Efter pandemin – fortfarande få fysiska visningar Nyseparerade Piotr nekades lägenhet – så svarar Einar Mattssons vd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.