Säger ja till kameraövervakning
12 mars 2010 kl 15:35
Göteborg
Kommunstyrelsen i Göteborg säger ja till allmän kameraövervakning av ett bostadsområde i norra Biskopsgården. Kamerorna ska användas för att övervaka p-platser och fasader på miljöhus i syfte att minska skadegörelsen och öka tryggheten i området.
Det är hyresvärden kommunala Bostadsbolaget som hos länsstyrelsen har ansökt om tillstånd för vad som kallas allmän kameraövervakning på Dimvädersgatan, Godvädersgatan, Flygvädersgatan och Rimfrostgatan i norra Biskopsgården. Bakgrunden till ansökan är att området har haft stora problem med skadegörelse under 2009. Bland mycket annat har ett flertal bilar bränts eller utsatts för annan vandalisering. Enligt uppgift kostade bränder och skadegörelse Bostadsbolaget 20 miljoner kronor under förra året.
I veckan fick kommunstyrelsen i Göteborg yttra sig om ansökan och en majoritet av politikerna beslöt att ställa sig bakom Bostadsbolagets begäran.
– Jag tycker man ska vara oerhört restriktiv, säger Socialdemokratiska kommunalrådet Owe Nilsson i en kommentar i Göteborgs-Posten.
– Men i den situation som Biskopsgården befinner sig i med kriminalitet och skadegörelse tycker jag det är rätt. Det här handlar i grunden om människors rätt till trygghet.
Men politikerna var inte eniga och beslutet att säga ja gick också stick i stäv med den rekommendation som tjänstemännen vid stadens juristgrupp lämnat. De konstaterar visserligen att det finns ett befogat intresse från Bostadsbolaget att vilja använda kameraövervakning men anser ändå inte att den ska tillåtas med hänsyn till den personliga integriteten.
– Kamerorna kommer även i stor utsträckning och på nära håll att fånga upp bostadshus och gator där många människor kan tänkas röra sig. Att området ska kameraövervakas har enligt ansökan stöd hos hyresgästerna, skriver juristerna Carl Söderberg och Jenny Lindestam i sitt förslag till beslut.
– Men det får antas att många människor som har anledning att röra sig i området inte bor där och alltså inte har tillfrågats och vid en avvägning får risken för intrång i den personliga integriteten i detta fall anses som stor, fortsätter juristerna, som dock menar att kameror som enbart riktas mot garage skulle kunna tillåtas.
Stadsdelsförvaltningen i Biskopsgården, som också fått yttra sig över Bostadsbolagets ansökan, har dock en annan syn på personlig integritet än stadens jurister och förordar övervakningskameror.
– Integritet brukar föras fram som ett skäl mot kameraövervakning. Mot detta kan man ställa den integritetskränkning som det innebär att få sin närmiljö saboterad eller sin bil vandaliserad och uppbränd, anser stadsdelschef Björn Järbur, som också menar att i det här fallet stärker kameraövervakningen integriteten för invånarna i Norra Biskopsgården.
Det blir nu länsstyrelsen i Västra Götaland som avgör om kamerorna ska tillåtas eller inte.