Annons

Sägs upp efter Airbnb-uthyrning

Malmö En hyresgäst i Malmö riskerar sitt hyreskontrakt efter att ha hyrt ut rum i sin lägenhet via Airbnb. Grannarna har klagat och nu vill värden riva kontraktet.
Kvinna som låser upp en dörr, pengar och Airbnb:s logga.
Nyckelskåpet ska ha använts för administrering av nycklar till lägenheten.

Sommaren innebär högsäsong för uthyrning via Airbnb och många passar på att hyra ut hela eller delar av sina bostäder till turister. Men uthyrningen via Airbnb och de extra pengar som uthyrningen ger kan stå en hyresgäst i Malmö dyrt. Grannarna har klagat på ”hotellverksamheten” och nu säger hyresvärden upp kontraktet.

Flertalet hyresvärdar säger kategoriskt nej till uthyrning via förmedlingssajten Airbnb. Men faktum är att man som hyresgäst har lov att hyra ut delar av sin bostad utan att be om tillåtelse – så länge man själv bor kvar i lägenheten och inte börjar tjäna för mycket pengar. Rent lagmässigt finns inget tillståndskrav för att skaffa en inneboende och det har ingen betydelse om man använder just Airbnb för ändamålet. Men har man en stor omsättning av gäster och grannarna störs kan hyreskontraktet hänga löst.

Annons
ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

I Malmöfallet menar hyresvärden att kvinnans lägenhet är enbart en bostad avsedd för henne och att hon saknar tillstånd att bedriva hotellverksamhet i lägenheten. Redan i slutet av 2017 bad hyresvärden henne upphöra med uthyrningen men under sommaren har det kommit in nya klagomål från grannarna. Hyresgästen har inte svarat på hyresvärdens påståenden, men enligt Airbnb:s sajt pågår det ingen uthyrning på adressen i dagsläget.

Läs mer om vad som gäller för dig som hyresgäst och uthyrning via Airbnb

Annons
Läs också Airbnb ökar men hyresvärdar säger nej "Hyresvärdar bör säga nej till Airbnb" "Riskfritt" att hyra ut ett rum via Airbnb Airbnb-uthyrning ledde till uppsägning En av tvåhundra bostäder hyrs ut via Airbnb

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.