Annons

Salabostäders hyror klara efter strandning

Sala Före jul bröt hyresförhandlingarna mellan Salabostäder och Hyresgästföreningen samman. Efter medling står det nu klart att hyrorna höjs med 2,2 procent.
Hyrorna för Salabostäders drygt 2 600 hushåll är klara.

Salabostäder yrkade inledningsvis på en hyreshöjning på tre procent för sina drygt 2 600 hushåll. Motiveringen var allmänna kostnadsökningar och behov av fastighetsunderhåll.

Hyresgästföreningen tyckte dock att bostadsbolaget kunde klara sina åtaganden med en lägre hyreshöjning. I december valde Salabostäder att lämna förhandlingsbordet. Då låg Hyresgästföreningens bud på 1,91 procent medan Salabostäder hade backat till 2,4 procent.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Ärendet gick vidare för prövning till hyresmarknadskommittén som gav parterna ett medlingsbud.

Annons

Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation anser att höjningen på 2,2 procent är för hög, men har ändå valt att acceptera budet.

Lena Jansson Nordin

– Vi är inte nöjda, vi anser att nivån på hyreshöjningen är för hög, men i och med prövningen har vi inte längre kontroll över ärendet. Och genom att ytterligare dra ut på processen riskerar hyresgästerna att få en kännbar retroaktiv hyresskuld som vi vet blir jobbigt för många, säger Lena Jansson Nordin, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen, i ett uttalande.

Annons

Hyreshöjningen gäller retroaktivt från den 1 januari.

Läs också Hyresgäster flyr chockhöjda parkeringshyror: ”Jag kan inte betala 1 200 kronor i månaden för en asfaltsfläck” Förra årets hyra höjdes utan förhandling – nu strandar Västerstaden igen Chocken: Hyran "höjdes" med 62 procent Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Skiljemannens beslut: Tusentals helsingborgare får hyreshöjning med 5,3 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.