Annons

Salabostäders hyror klara

Sala Den 1 januari höjer Salabostäder hyrorna – men bara för vissa lägenheter. Under hösten har bolaget gått igenom alla sina lägenheter för att göra hyrorna mer rättvisa.

Inför årets hyresförhandlingar har Salabostäder och Hyresgästföreningen strävat efter att åstadkomma en rättvisare hyressättning. Till följd av detta höjs hyran endast för drygt 40 procent av hushållen – 1 520 av Salabostäders totalt 2 641 lägenheter.

I snitt blir det en höjning på 0,55 procent. Ingen hyresgäst kommer att få en större höjning än 70 kronor i månaden.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Tidigare år har hyrorna höjts lika mycket för alla hyresgäster. Men under hösten har Salabostäder gått igenom sitt lägenhetsbestånd och jämfört hyrorna för alla lägenheter inom var och en av fastigheterna – allt för att få till en rättvisare fördelning av hyrorna.

Annons

Salabostäders förslag hade inneburit en genomsnittlig hyreshöjning på en procent och hyreshöjningar på som mest 316 kronor i månaden.

– Det har varit tuffa förhandlingar och åtskilliga möten och vi är inte helt nöjda, men vi tycker ändå att vi har kommit fram till en hyfsad uppgörelse, säger Hyresgästföreningens förhandlare Lena Jansson Nordin i ett pressmeddelande.

Annons
Läs ocksåRekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procentHyreshöjningar, kostnadsökningar, dyrare, dyrtider

I fjol strandade förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Salabostäder, och det blev till slut Hyresmarknadskommittén som fick avgöra den nya hyresnivån på 0,585 procent.

Pengar i en portmonnä.
Läs också Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling

Salabostäders hyror klara

Sala Hyresgästföreningen och Salabostäder hade svårt att komma överens om 2015 års hyresnivå. Först efter medling i hyresmarknadskommittén kunde parterna enas.

Hyreshöjningen för 2015 blir 1,1 procent och  innebär cirka 69 kronor mer i månaden för en genomsnittlig tvåa med en månadshyra på runt 5000 kronor.

Salabostäder gick från början ut med ett bud på 1,75 procent. Det motsvarar 2,8 miljoner kronor, en summa som enligt bolaget skulle användas till renoveringsarbete. Hyresgästföreningen höll inte med om att hyrorna behövde höjas så mycket utan lade ett motbud på 0,4 procent.

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Eftersom parterna stod så pass långt ifrån varandra och inte kunde komma överens, gick ärendet vidare till den centrala Hyresmarknadskommittén, HMK, för att avgöras där. HMK beslutade om en ny hyresnivå på 1,15 procent från den 1 januari.

– Nu tvingas vi till att minska den takt på underhåll som vi planerat. Men vårt arbete med att effektivisera och på det sättet få mer pengar över att underhålla för kommer att fortsätta oförtrutet, säger Salabostäders vd Bernard Niglis i ett uttalande.

Annons
Läs också Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat" Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Beskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i Göteborg Liten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än Hyresgästföreningen Hyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.