Annons

Sänkt hyra i vindsvåning på Malmen

Kalmar Hyran kapas med hela 1 370 kronor i månaden för en omtvistad vindslägenhet på attraktiva Malmen i Kalmar. Orsaken: lägenhetens standard motsvarar inte den tidigare hyran.

Det var sommaren 2009 som hyresgästerna, ett par, flyttade in i den aktuella tvåan om 65 kvadrat på Malmen i Kalmar. Snart uppmärksammade de flera brister i lägenheten, vilket de meddelade den privata hyresvärden.

En del av problemen fick de hjälp med, men större underhållsarbeten som ommålning och tapetsering uteblev. Till slut vände sig paret till Hyresgästföreningen för att få hjälp. Då hade en annan hyresgäst i samma hus redan begärt sänkt hyra eftersom hon ansåg att underhållet av lägenheten inte höll måttet.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Nu står det klart att hyresvärden sänker hyran för den aktuella vindslägenheten med 1 373 kronor per månad från och med juni i år, från 6 123 kronor till 4 750 kronor inklusive hushållsel. Däremot innebär förlikningen i hyresnämnden att hyresvärden slipper betala tillbaka retroaktiv hyra.

De berörda hyresgästerna är lättade över att den segdragna processen är över, även om lägenheten fortfarande behöver rustas upp.

Annons

– Det är ganska slitet, med takpaneler som saknas och fläkt som inte fungerar, säger en av dem. Vi blev såklart besvikna att vi inte fick tillbaka några pengar. Men vi fick en ganska rejäl sänkning av hyran, och det är ändå positivt.

Läs ocksåMalins lycka – får sänkt hyra med flera tusen: ”Det var så enkelt”Malin Dahlberg till vänster och sedlar till höger.

Även Hyresgästföreningens förhandlare Pieter Dahlström är nöjd med kompromissen.

– Jag tycker att det är en bra uppgörelse och den är rimlig för båda parter, säger han.

Annons

Hyresgästernas granne, som tidigare begärt sänkt hyra, fick rätt i hyresnämnden redan 2009. Men hyresvärden överklagade till hovrätten, så den lägre hyran blev verklighet först ett drygt år senare. Då sänktes den med 757 kronor i månaden, från 4 957 kronor till 4 200 kronor för 50 kvadratmeter.

Läs ocksåKupolens boende slår tillbaka - kräver hyressänkning med 2 procent
Läs också Trots tusenlappar i sänkt hyra: "Vi vill bara härifrån" Välkommen julklapp på Sofiedals trygghetsboende – hyran sänks med upp till 15 procent Emil fick sänkt hyra för lägenheten – men betalar över 2000 kronor för parkeringen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.