Annons

Sänkt hyra för Malmöbo i bostadsrätt

Malmö Värden och hyresgästen kunde inte komma överens. Nu har hyresnämnden undersökt designmöbler, ränteutveckling och värderat en bostadsrätt. Resultatet: den missnöjda mannen får tillbaka pengar.

Lägenheten finns i en bostadsrättsförening i de mer centrala delarna av Malmö. Mannen som hyrde ut de 51 kvadratmetrarna tog 12 500 kronor i månaden. Men hyresgästen blev missnöjd och vände sig hyresnämnden. Han hade analyserat marknadsvärdet på lägenheterna i föreningen, det är bland annat det som ligger till grund för vad en andrahandshyra för en bostadsrätt ska vara, och var missnöjd med sin hyra.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Nu har hyresnämnden tittat på fallet och sänker priset. Hyresgästen ville betala 8 043 kronor men nämnden anser att 8 790 kronor är mer rimligt. Det innebär i detta fall att mannen ska få tillbaka drygt 9 000 kronor. Bakom beslutet ligger en uträkning av den sammanlagda summan av avgift till föreningen, el, hemförsäkring, slitage på möbler och räntekostnader.

Annons

För att komma fram till den sista punkten har nämnden gjort en egen bedömning av hur mycket bostadsrätten är värd. “Att uppskatta ett marknadsvärde är svårt”, kommenterar nämnden i beslutet och sätter prislappen till 2,4 miljoner kronor

Hyresvärden, mannen som äger bostadsrätten, menade att nämnden borde räkna in att det fanns dyrbara designmöbler i bostaden. Nämnden skriver i sitt beslut att lägenhetens storlek är mer relevant och ger grönt ljus för tio procents påslag med hänvisning till möblerna.

Annons
Läs ocksåUnik rättegång prövar olaglig svartuthyrning – första fallet i Västsverige: ”Bara fiffel och båg”Swishöverföringarna som ingått i polisutredningen har nu blivit bevis i Göteborgs tingsrätt.
Fakta: Detta gäller när du hyr bostadsrätt

Privatuthyrningslagen styr när någon hyr ut en bostadsrätt. Om någon hyr ut mer än en träder hyreslagen in på de följande. Gäller det fler än två gäller hyreslagen för samtliga.

Det är inte bruksvärdet, som i hyresrätt, som bestämmer en korrekt hyra utan kapitalkostnad, avkastningsränta på lägenheten, samt löpande driftskostnader som el. Det här innebär att hyran kan bli högre än för motsvarande hyreslägenhet.

Det går inte att få tillbaka pengar för överhyra bakåt i tiden utan bara få hyran sänkt framåt från det datum du vänt dig till hyresnämnden.

Läs också Kvinna satt i fängelse och lät sin mamma bo i lägenheten – förlorar kontraktet Hyresgäst riskerar fängelse för Airbnb-uthyrning – nytt åtal testar lagen Sökte lägenhet – fick kontot länsat på 250 000: ”Bedragarna har hittat flera luckor” Uthyrningsföretag tog 77 000 kronor i överhyra – vd lovar bättring: ”Kommer inte hända igen”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.