Annons

Sara var tvungen att fejka högre inkomst för att få hyra

Göteborg Din inkomst måste vara tre gånger högre än hyran om du ens ska kunna söka lägenheten. Nu överväger Göteborgs kommunala bolag att slopa regeln.
Foto: Gustaf Görfelt
Bor dyrt. "Jag och mitt barn hade ingenstans att bo, och det var bara för nyproducerade lägenheter som kön var så pass kort att jag hade en chans" säger Sara, som egentligen heter något annat. Hon bor i ett annat bostadområde än det på bilden.

Sara tvingades be sin före detta pojkvän om hjälp när hon sökte bostad. Annars klarade hon inte inkomstkraven för den nybyggda lägenheten hon sökte.

– Jag fick skriva honom som medsökande och han står fortfarande med på kontraktet. Men förr eller senare måste jag säga att han flyttat, säger hon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Just nu pluggar hon. Med hjälp av bostadsbidrag och sparsam livsstil klarar hon att betala hyran, så för värden finns inget att klaga på. Samtidigt är Saras ekonomi tight, inte minst eftersom hon har ett barn. Hon tycker själv att hon bor för dyrt, men anser att hon inte haft något val.

Nu överväger Göteborgs kommunala bostadskoncern Framtiden att slopa inkomstkraven, och även tillåta sökande att ha tre betalningsanmärkningar i stället för dagens två.

Förslaget har skickats ut till de fyra dotterbolagen Poseidon, Familjebostäder, Bostadsbolaget och Gårdstensbostäder. Bolagen ska få säga vad de tycker innan det blir något beslut.

Annons
Läs ocksåDärför är utrikesfödda överrepresenterade hos Kronofogden – inte bara pengar som är problemet

Ulrika Stenson, kommunikationschef på Framtiden:

– Det är ett tryck på hela bostadsmarknaden att allmännyttan ska ta bort det. Det är visserligen inte inkomsten i sig som stänger människor ute, utan hyresnivåerna. Skulle det få väldigt konstiga effekter får väl styrelsen vara beredd att ändra sig.

Framtidens ordförande Lars Johansson (S) säger till Hem & Hyra att han hoppas på ett beslut vid nästa styrelsemöte, den 20 juni.

Läs ocksåDiakonen Giselle: ”Alla vinner om man hjälper någon att undvika vräkning”Halvkroppsporträtt på Giselle Hedman som har axellångt rödbrunt hår, glasögon, grön skjorta med vit "prästkrage" under en stickad poncho/sjal i gröna toner. I bakgrunden, suddigt, en gata med parkerade bilar, en ljus husfasad som ser ut att vara mer än hundra år gammal och grönska till höger bortom huset. Giselle Hedman arbetar vräkningsförebyggande som diakon och har hjälpt åtskilliga hyresgäster som riskerat vräkning.

Sara tycker det vore bra om regeln försvann, men menar samtidigt att det egentligen inte ändrar någonting. Systemfelet ligger i bostadsbristen och att allt nybyggt är så dyrt.

– Jag fattar inte hur de tänkt när de byggt. Vem ska bo här? Den som verkligen har gott om pengar vill inte ha en liten lägenhet i den här delen av stan. Det verkar som att de flesta i mitt hus har bidrag precis som jag. De som pangar ut 8 500 för en tvåa är egentligen sådana som inte har råd. Bygg billiga lägenheter i stället.

Annons

Sara heter egentligen något annat.

LÄS MER OM VÄRDARNAS KRAV HÄR:

Så hårda är reglerna för att få hyra
Göteborgsbolag säger ja till slopade inkomstkrav
Inkomstkrav stoppar tusentals lägenhetsletare i Göteborg
Sabo: orimligt med hårda uthyrningskrav

Fakta: Dagens policy

Uthyrningsreglerna gäller Göteborgs fyra kommunala hyresvärdar Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder och Gårdstensbostäder, och omfattar totalt 70 000 lägenheter i Göteborg.

Som huvudregel gäller att en ny hyresgäst ska ha en bruttoinkomst på minst tre gånger hyran.

Som inkomst räknas lön, a-kassa, pension, studiemedel, försörjningsstöd, sjukersättning, inkomst av kapital, aktivitetsersättning, underhållsbidrag/stöd, bostadsbidrag/tillägg, föräldrapenning, barnbidrag eller på annat sätt styrkt betalningsförmåga.

Läs också Beskedet: Nya hyrorna klara för 75 000 hushåll i Göteborg – ”En historiskt hög höjning” Kronofogdens nota till Dany – 103 000 kronor: "Trodde aldrig de skulle flytta allt skräp" Sveriges största hyresuppgörelse strandar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.