Annons

Sara ville bli av med trasig tvättmaskin – men det blev tvärnej

Linköping Sara Danielsson kämpade i flera år för att slippa betala tillvalen som en tidigare hyresgäst beställt. Men kampen var förgäves och hon vill uppmana andra hyresgäster att tänka på att ett tillval gäller för all framtid.
kvinna och diskmaskiner
Foto: Privat/Jakob Kindesjö
Sara Danielssons lägenhet hade diskmaskin och tvättmaskin som tillval när hon flyttade in - något hon inte valt själv men måste betala för.

När Sara Danielsson och hennes dåvarande sambo flyttade in i en av Stångåstadens lägenheter för 14 år sedan fick de veta att den var utrustad med både diskmaskin och tvättmaskin som tillval. Men när de skrev på hyreskontraktet förstod de inte att detta var något som de själva inte kunde påverka.

– Vi väntade barn och hade det inte så gott ställt ekonomiskt och tänkte att vi tar bort de där tillvalen för att få ner hyran ett par hundralappar. Vi höll på och diskuterade det med värden i flera år men det gick inte, det var tvärnej.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Sara menar att tillval säkert är bekvämt och praktiskt för en del hyresgäster.

– Men det har varit så mycket fel på tvättmaskinen. Varenda del på den har nog bytts ut under årens lopp och jag har fått betala många tusenlappar fast jag lika gärna kunde ha använt tvättstugan.

Hon tror att många som beställer tillval inte tänker på att hyran påverkas även för kommande hyresgäster och tycker att det är viktigt att ha i åtanke.

Läs ocksåEfter prischocken: Tog 2 000 kronor i månaden för öppen spis – tvingas betala tillbaka 71 000Eldstad och pengar.

– När det läggs till nya grejer hela tiden blir hyran bara högre och högre.

Annons

Värdens ansvar att laga

Både Stångåstaden och Hyresgästföreningen menar att de främsta fördelarna med tillval är att det är bekvämt och riskfritt för hyresgästen. Om en apparat går sönder är det värdens skyldighet att se till att den blir lagad eller utbytt. Den som vill byta ut ett tillval som fortfarande fungerar eller kan repareras får lösa ut det genom att betala en engångsavgift. Hur stor den är beror på vilken produkt det handlar om och hur gammal den är. Att lösa ut ett tillval för att slippa betala för det varje månad går inte, enligt Nina Kalle som är chef för Stångåstadens bobutik.

– Du har ju valt att hyra lägenheten med den här månadshyran där tillvalen ingår. När du lägger en intresseanmälan på en lägenhet så vet du hyran och vilka produkter som ingår och du har efter visning möjlighet att tacka ja eller nej, säger hon.

Läs ocksåPrischocken: 2 000 kronor i månaden för öppen spis - kräver tillbaka 32 000 kronorEldstad och pengar.

Therése Johansson är konsumentvägledare på Linköpings kommun. Hon känner till att kommunens bostadsbolag Stångåstaden erbjuder tillval, men inte att det gäller för all framtid och går i arv till efterkommande hyresgäster.

– Jag trodde faktiskt inte att det gällde för tid och evighet om jag ska vara helt ärlig. Avtal är ju till för att följas men som hyresgäst bör man vara uppmärksam på att det funkar så här. Och jag tycker att man i alla fall kan fundera på om det är skäligt ur juridisk synpunkt att tvingas betala för något under så lång tid och dessutom kanske för något som en tidigare hyresgäst har beställt, säger hon.

Konsumentvägledare Therése Johansson, Linköping
Therése Johansson är Konsumentvägledare i Linköpings kommun. Hon tycker att hyresvärdar bör upplysa sina hyresgäster om att det finns fler alternativ för den som till exempel vill ha en diskmaskin i lägenheten.

”Tillval inte enda alternativet”

Hennes råd till den som överväger att flytta in i en lägenhet där det finns tillval är att läsa på ordentligt för att undvika obehagliga överraskningar.

Annons

– Man ska fråga sig vad som är mest lönsamt för mig som konsument. Reklamationsrätten sträcker sig ju ändå över tre år. 1 maj 2022 ändrades dessutom konsumentköplagen så att fel som uppstår under de första två åren automatiskt räknas som ursprungliga. Så även om man har otur med maskiner som går sönder så kan man komma billigare undan genom att köpa själv, säger Therése Johansson.

Många hyresvärdar tillåter att hyresgästen köper till exempel en diskmaskin på egen hand så länge installationen utförs fackmannamässigt.

– Det tycker jag att hyresvärdarna bör upplysa om, att tillval inte är det enda alternativet. Men det vet jag inte om de brukar göra, säger Therése Johansson.

Det livslånga tillvalet
Läs också Så blev lagen om den tillvalda diskmaskinen en ren flopp Sveriges dyraste diskmaskin? – Kanske finns den i Gullspång Isabella betalade tusentals kronor för trasig tvättmaskin: ”Man har inget val”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.