HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Satsning i Berga ska pressa hyror

Linköping Höga hyror i nybyggda lägenheter är ett problem. Det anser Linköpings kommun, som vill testa ett nytt grepp för billigare bostäder.
Foto: Jenny Knutsson
Här, på Berga äng, vill Linköpings kommun genomföra ett projekt som enligt planerna ska ge lägenheter med lägre hyror.

I Linköping byggs det just nu ungefär lika mycket som under miljonprogramsåren. Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Elias Aguirre (S) gör uppskattningen att ungefär 1 500 nya bostäder kommer att ha färdigställts i kommunen i år.

– Det är jättehög takt nu och det behövs. Men en utmaning kvarstår och den handlar om priserna på boendet, säger han.

Läs ocksåMagnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval”Magnus Taube lägger halva pensionen på sin nybyggda trea på Packhusgatan i Malmö.

För att försöka få fram nya lägenheter med lägre hyresnivåer har Linköpings kommun dragit i gång ett projekt i västra delen av stadsdelen Berga. Området kallas Berga äng och är i dag ett grönområde.

Annons

– Alla byggherrar som vill kommer att bjudas in till en dialog och få visa upp sina ambitioner med det aktuella området. Sedan väljer vi ut en handfull som erbjuder så kostnadseffektiva lösningar som möjligt. Jag skulle vilja se hyror som ligger 20-25 procent lägre än för andra nybyggda lägenheter.

Hur ska det uppnås?

Annons
Läs ocksåSå snabbt rusar hyrorna i fattiga stadsdelar – småbarnspappan Khaled: ”Hur ska folk överleva?”

– Ibland ställer vi från kommunen krav som gör att kostnaderna ökar. Här tänker vi att byggherrarna själva får vara med redan i planprocessen och ge förslag på hur man kan bygga så effektivt som möjligt. Det kan handla om prefabricerade hus till exempel eller hur man placerar husen på tomten, säger Elias Aguirre.

Läs också "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor Offentliga upphandlingar gynnar byggfirmor som fuskar Så påverkas du som hyresgäst av budgeten i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.