Annons

Satsning ger hopp i Vilbergen

Norrköping Nästa vecka öppnas tre nya lekplatser i Norrköping. Hem & Hyra lät några experter testa anläggningen i Vilbergsparken, som fick toppbetyg bland annat för de nya studsmattorna.
Foto: Jakob Kindesjö
, ,

Än så länge omringas den nya lekparken i Vilbergen av ett stort byggstaket. Men senast fredag i nästa vecka ska de sista detaljerna vara klara och parken kunna öppna för besökare. Hem & Hyra fick dock lov att testa den nya anläggningen i förväg med hjälp av några yngra experter. Julia Wegefors tog ett rejält premiärhopp i de nya studsmattorna, de första i en lekpark i Norrköping.

– Det var jättekul, jag bor precis i närheten och kommer att gå hit varje dag. Studsmattorna var bäst, men klätterställningen verkar också kul, säger Julia Wegefors.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Även Esther Akimana och Rama Bazi gillade den nya parken i området.

– Den här är mycket mycket bättre än den gamla. Det finns gungor och allt möjligt, säger Esther Akimana.

Annons

Vad får den för betyg?

Läs ocksåIngen lek att göra parksäsongen säker för barnen

– Den får 100 miljoner, det här kommer bli den bästa lekparken i stan, säger Rama Bazi.

Förutom Vilbergen öppnas även nya lekplatser i Haga och Hageby. Bakgrunden är kommunens satsning på att renovera eller bygga minst två nya lekmiljöer per år i Norrköping. Målet är att alla barn ska ha max 300 meter till en lekplats från sin bostad, men det är ännu inte uppfyllt på flera håll i staden.

– Många av våra lekplatser är väldigt gamla, de flesta byggdes på 1970-talet och har ett stort renoveringsbehov. Men under 90-talet har det inte byggts så många som det har behövts, så vi behöver även bygga en hel del nya för att nå våra mål, förklarar Maja Pålsson, landskapsarkitekt på tekniska kontoret. 

Annons
Läs också15 miljoner till nya lekplatser

I år blir lekplatserna i Haga och Hageby nytillskott medan parken i Vilbergen har genomgått en totaltrenovering. Hela satsningen har gått på fem miljoner kronor, där Vilbergsparken stått för nära hälften och som är den största av dem tre platserna.

– Skolbarnen i Vilbergen har fått komma med önskemål och de ville ha mycket klättring och hinderbana. Sedan är tanken att det här ska vara en plats för hela familjen, så det finns grillar och sittbord under tak, berättar Maja Pålsson.

Fakta: De nya lekplatserna

HagebyEn ny lekplats med djungeltema byggs i parken vid Muraregatan och som erbjuder lek för både stora och små barn. Rutchkana, baksandlåda, lekhus och en femmansgunga. Mer fri lek erbjuds i en hinderbana med lekbuskage runt om. Öppnar senast 5 december.

HagaI Haga vid kvarteret Tusenskönan byggs en ny lekpark, Videparkens småbarnslek. Lekplatsen bjuder på lek för de allra minsta med gungbräda, sandlåda, hängmatta och gungdjur. Under redskapen finns konstgräs som fallskydd. En boulebana och sittplatser anläggs i anslutning till leken. I mitten av parken planteras en fruktlund med blandade träd som plommon, päron, äpple och körsbär. Under de blommande trädkronorna finns en stenlabyrint och träfår som man kan rida på. Öppnar senast 5 december.

VilbergenI Vilbergsparken byggs en stadsdelslekplats som ersätter den gamla lekparken. Här finns gungor, studsmattor och snurrlek. Ett stort klätternät med anslutning till en hinderbana och linbana. För de minsta finns mindre gungor och en baksandlåda. Vid entrén till lekmiljön finns grill möjligheter och bord. En del av asfaltsytan kommer att utnyttjas för basket med slumpen-korgar. Öppnar senast 5 december.

Källa: Norrköpings kommun

Läs också Här fixade barnen sin egen lekplats Så mår lekplatserna i Halland Bolagens slarv riskerar barnens liv

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.