Annons

Malmövärd tvingas böta 40 000 kronor

Malmö Ventilationen fungerade inte i lägenheterna på Seved. Nu döms den privata hyresvärden att betala 40 000 kronor i vite.
Foto: Anders Paulsson
Köpmansgatan 16 på Seved.

Det har gått ett år sedan miljöförvaltningen i Malmö beslutade om ett vitesföreläggande på 10 000 kronor i månaden mot den privata hyresvärden Lars Andersson på Seved. Detta efter en inspektion som visat att ventilationen inte fungerade som det skulle i flera lägenheter på Köpmansgatan 16. Värden skulle åtgärda problemen och återkomma skriftligt med en redovisning till förvaltningen vid ett specifikt datum. Det skedde aldrig och efter en ny inspektion i somras dömdes ett vite på 10 000 kronor ut av mark- och miljödomstolen. Domen överklagades till Mark- och miljööverdomstolen som valde att inte ta upp fallet.

Men trots vitet från i somras har värden fortsatt slarva, menar miljöförvaltningen, som nu ansökt hos mark- och miljödomstolen om att få döma ut nya viten för nya tidsperioder. En inspektion tidigt i höstas visade att det fortfarande fanns brister. I några fall hade inget gjorts för att förbättra ventilationen, i andra fall fanns det fungerande tillluftsventiler men i ytterligare några rum hade man förvisso satt in ventilation men den fungerade inte. Hyresvärden har getts möjlighet att yttra sig men inte hörts av till domstolen. Därför döms nu ett nytt vite ut på 40 000 kronor. Lars Andersson, hyresvärden, menar själv att beslutet är rättvist.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är surt men jag får acceptera det. Det är inte lönt att gråta över det nu, det finns vissa spelregler och jag har inte följt dem, säger Lars Andersson.

Annons

Varför löser du inte ventilationen?

– Det är löst nu. Men det har legat och släpat efter, tyvärr, säger Lars Andersson.

Annons
Läs ocksåMalmö stad riktar viteskrav mot Sevedsvärd

 

Läs också Nytt viteshot mot Sevedsvärd Viteskrav hänger kvar över Sevedsvärd Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.