Annons

SGS vill höja hyran för studenter

Göteborg Många 70-talshus som behöver renoveras och ökade kostnader. Därför vill SGS höja hyran till sina studentbostäder. Hyresgästföreningen vill ha frysta hyror.

Stiftelsen Göteborgs Studenbostäder, SGS, yrkar att få höja hyrorna med 1,4 procent. VD Magnus Paulsson menar att det finns flera anledningar till att detta behövs.

– Vi har ett ambitiöst underhållsprogram. Många av våra fastigheter är från miljonprogrammets dagar och har väldigt dålig energieffektivitet, det behöver vi åtgärda. Dessutom har vi kostnadsökningar för utförda tjänster och höjda VA-taxor, säger Magnus Paulsson.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Han erkänner dock utan omsvep att det finns andra faktorer som är desto mer gynnsamma.

– Det finns flera plus, till exempel räntesidan. Så allt är absolut inte dåligt för oss just nu. Vi vet att Hyresgästföreningen kräver återhållsamhet. Men vi ser fram emot en bra förhandling där vi kan lyssna in varandra, säger Magnus Paulsson.

På liknande vis slår även Hyresgästföreningens förhandlingsansvarige Göran Moberg an en kompromissvillig ton. Föreningens generella utgångspunkt är frysta hyror, men Göran Moberg menar att man kan ha förståelse för vissa av SGS krav.

Annons
Läs ocksåRebecka bor i fukt och mögel – felanmälningarna fastnar hos värdenEfter ett drygt halvår i sin studentlägenhet är Rebecka Stenmark besviken på sin hyresvärd SGS. Fuktproblemen har gjort den inglasade balkongen obrukbar och märks även av inne i lägenheten.

– Det som talar lite till SGS fördel är att de bygger mycket nytt, bland annat har de nyligen fått markanvisning på Plejadgatan på Lindholmen. Dessutom har de stora underhållsbehov. Men vi ska kämpa i förhandlingarna, vi träffas igen på måndag, säger Göran Moberg.

Förutom den procentuella ökningen yrkar även SGS på att få höja sina IT-avgifter med 10 kronor per bostad.

Efter förra årets förhandlingar höjdes SGS hyror med 0,8 procent.

Läs ocksåStudenter tar strid mot värdens hyreskrav: ”Fylls på med namn hela tiden”Andrzej Cahlenstein och Alexander Forsberg studerar båda vid Göteborgs universitet. Nu engagerar de sig i kampen mot hyreshöjningen som deras hyresvärd SGS vill få igenom.

LÄS MER:

Annons

Lista över alla yrkanden i Västra Götaland inför 2016.

Lista över färdiga uppgörelser i Västra Götaland inför 2016.

Läs också Beskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i Göteborg Tvärnit för förhandlingar om studenthyror i Göteborg Flera coronaeffekter påverkar studenter i jakt på bostad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.