HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Simrishamnsbostäder kräver höjda hyror

Simrishamn Simrishamnsbostäder vill förhandla om hyresnivån för sina lägenheter inför 2019. De har vänt sig till Hyresgästföreningen med ett krav på 2,68 procent. "Alldeles för mycket", menar Thomas Lindgren, förhandlare på Hyresgästföreningen.
Foto: Pixabay/Kristina Wahlgren

Simrishamnsbostäder vill höja hyrorna med 2,68 procent från årsskiftet men Hyresgästföreningen menar att kravet är alldeles för högt.

– Spontant känns det som ett alldeles för högt krav, det har ekonomiskt sett gått bra för bolaget de senaste åren. Vi ska titta igenom det underlag de ger oss och komma fram till vad som är en rimlig hyresjustering, säger Thomas Lindgren, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåDe förhandlar grannarnas hyror

Men Simrishamnsbostäder menar att höjningen är nödvändig för att man ska få täckning för sina ökade kostnader.

– Den enkla förklaringen till yrkandet är att kostnaderna ökar. Inte räntekostnaderna men allt annat som löner, värmetaxor, underhållet och så vidare , säger Per-Olof Järvegren, Simrishamnsbostäders vd.

Ni har avsevärt höjt vinsten de senaste åren. Är det motiverat att höja hyran då?

Läs ocksåChocksiffrorna: 40 procent högre hyra på tio år

– Vi har en god ekonomi. Det hade vi inte för fem-sex år sedan och det har varit en medveten strävan. Vi måste som alla andra bolag ha ett kapital att ta av när vi ska bygga nytt. Men det är klart att hyresgästerna ska få valuta för sina hyrespengar. Vi har ingen annan strävan. Vi vill ha de mest nöjda hyresgästerna i Skåne, säger Per-Olof Järvegren.

I år höjde Simrishamnsbostäder hyrorna för sina 1 100 lägenheter med 0,9 procent. Då var kravet ännu högre än vad det är nu: 2,74 procent.

Landets första uppgörelse mellan Hyresgästföreningen och ett kommunalt bostadsbolag blev klar i början av oktober. Då stod det klart att det kommunala bostadsbolaget i Karlstad höjer hyran med 1 procent, vilket är betydligt lägre än det bud på 3,5 procent som SABO, allmännyttans branschorganisation, och Fastighetsägarna gemensamt föreslagit centralt för landet.

Läs ocksåKlart med nya hyror i Älvkarleby

Flera kommunala värdar och Hyresgästföreningen gjorde redan förra året uppgörelser för 2019. Här kan du se vilka:
Så mycket höjer skånska värdar hyran 2019 – se listan

Fakta: Så förhandlas din hyra
  • Hyresgästföreningens förtroendevalda och anställda förhandlare träffar kommunala bolag och större privata som begärt att få justera hyrorna.
  • Hos mindre värdar är det oftast enbart en tjänstemän som sköter jobbet för föreningens sida.
  • Räntor, landets ekonomi i stort och avgifter för värme, sopor och vatten är sådant som kan påverka hur mycket hyran justeras från ett år till ett annat.
  • Du kan välja bort det kollektiva systemet och förhandla själv.
Fakta: Simrishamnsbostäder gör allt större vinst
År  Vinst
2017 9,1 miljoner kr
2016 8,7 miljoner kr
2015 4,2 miljoner kr
2014 5,1 miljoner kr
2013 3,5 miljoner kr
Läs också Hyreshöjningen den dubbla jämfört med i fjol Höjda hyror hos Victoria Park i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.