HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Första avtalet klart – hyran höjs med en procent

Karlstad Nu har den första hyresuppgörelsen för 2019 offentliggjorts inom Hyresgästföreningen region Mitt. KBAB i Karlstad höjer hyran med en procent från 1 januari. Men för hyresgästerna blir det ingen skillnad jämfört med vad de betalar i dag.
Regionordföranden Helena Frisk välkomnar uppgörelsen i Karlstad och hoppas att fler företag följer KBAB:s exempel.

Kommunala bostadsföretaget KBAB i Karlstad med 7 400 lägenheter och Hyresgästföreningen har kommit överens om att företaget får behålla en retroaktiv hyreshöjning för 2018 och 2019.

Något som i praktiken innebär en hyreshöjning med en procent från 1 januari 2019. För hyresgästerna blir dock hyran oförändrad jämfört med den de har i dag eftersom detta påslag gjorts redan under hösten 2018.

Läs ocksåHyresförhandling gick fel - Gerd har betalat för mycket i ett årEn kvinna med grått hår och glasögon sitter vid ett bord fullt med papper.
Låter det krångligt? Så här är det: För 2018 höjdes hyran med en procent från 1 mars. Eftersom förhandlingen drog ut på tiden fördelades denna höjning på perioden augusti–december, vilket innebar en faktisk höjning med två procent på dessa månaders hyresavier.
Det innebär i sin tur att det skulle ha gjorts en sänkning med en procent för att 2019 års hyror skulle ha kommit ned till rätt nivå igen.
Överenskommelsen som nu träffats mellan KBAB och Hyresgästföreningen innebär att den avräkningen uteblir och att hyran för 2019 kommer att ligga kvar på samma belopp som i dag. Vilket är en höjning med en procent fast hyresgästerna redan hunnit vänja sig vid den nya nivån.
Överenskommelsen, som alltså är höstens första i Mittregionen, ligger i linje med Hyresgästföreningens bedömning av var nivån för 2019 ska hamna.

– Avtalet med KBAB visar att den starka samhällsutvecklingen ger bostadsföretagen utrymme att låta hyresgästerna få en rimlig hyresutveckling, konstaterar regionordföranden Helena Frisk i ett uttalande.

– Detta är välkommet för alla våra hyreshushåll med redan små marginaler och trängd ekonomi och vi ser fram emot att fler bostadsföretag i vår region nu följer KBAB:s exempel och träffar uppgörelser med oss kring samma nivå.

Marcus Kjellin, Hyresgästföreningens förhandlingsstrateg i region Mitt, anser att uppgörelsen med KBAB bekräftar att den genomsnittliga nivån 0,85 procent för 2019 som lagts fast i tvåårsuppgörelserna står sig väl.

Läs ocksåUnobo gapar efter mycket men mister mer än halva stycket i Norrland

–  Det är i det häradet som hyreshöjningarna högst bör landa för företag med ekonomi i balans, som är i fas med underhåll och som inte står inför större ekonomiska utmaningar.

Läs också Hyresvärden Anders skänker hyreshöjningen till Ukraina Så riskerar hyresgäster hamna på gatan med kommunernas tuffa tidsgräns Nya värden Unobos tuffa hyreskrav – vill ha hundralappar mer av norrlänningarna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.