HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Sist i VM men först på hemmaplan

Borlänge Det somaliska bandylandslaget firades i sin hemstad igår kväll. Nära 400 Borlängebor kom till Jussi Björlings torg för att visa sin uppskattning för det trots allt vinnande laget.

Det somaliska bandylandslaget blev VM:s sämsta lag men också det mest uppskattade och omskrivna.
Spelaren Ahmed Bari berättade igår kväll för Dalarnas tidningar om bandyäventyret i Irkutsk i Sibirien:

– Vi blev liksom bortskämda där. Vi fick poliseskort, folk ville ha autografer och fotografera oss. Det var en häftig känsla. Nu ska vi ladda upp och göra ännu bättre nästa år!

Läs ocksåRasistisk eller modig? Rapporten Lägesbild Norrby upprör i Borås

Den legendariske bandyspelaren Pelle Fosshaug har stått för lagets spelträning och Cia Emretsen har lärt spelarna att åka skridskor. Men egentligen har bandyn aldrig varit det viktigaste, den är egentligen bara ett verktyg för att bygga något annat i Borlänge:

Annons

– Det finns 3 500 somalier här och det har väckt en stor rädsla. Det är väl den som gjort Sverigedemokraterna till kommunens tredje största parti. Jag kände att jag måste göra något, säger företagaren Patrik Andersson som var den som fick idén om att starta ett somaliskt bandylandslag.

Patrik Andersson jobbar nu heltid med landslaget och den film Filip Hammar och Fredrik Wilkingson spelar in om laget och dess spelare.

Läs ocksåMalin nöjd med insatsen i VM

– Jag sa nyss till min dotter att jag har aldrig känt att så många tycker om mig sedan jag började arbeta med bandyn. Jag får massor av kramar på stan för att jag gör det här! säger Patrik Andersson.

Annons

Filmen om landslaget som förlorade alla sina VM-matcher men som vunnit mångas hjärtan har premiär 6 juni. 

Läs också Hyresgästföreningens Malin Sturk tävlar i VM Hemmamatch för Trevligt folk Somalisk succé i Sibirien

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.