Annons

Sitter i fängelse – förlorar kontraktet

Nyheter Den 38-åriga pappan avtjänar ett åttaårigt fängelsestraff. Då har han ingen användning av bostaden, resonerar hyresvärden och säger upp kontraktet. Hovrätten håller med.

I januari förra året dömdes den 38-årige mannen till åtta års fängelse för grovt narkotikabrott. Lägenheten i Malmö har han likväl fortsatt att betala hyra för.

Så sent som i somras vände sig den kommunala värden MKB i Malmö till hyresnämnden för att få hyresavtalet uppsagt. Skälet var dels att mannen slarvat med hyresinbetalningarna vid minst två tillfällen men framför allt att han inte skulle ha något behov av bostaden den under närmaste tiden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Även om 38-åringen sköter sig kommer han att friges villkorligt tidigast om tre år, och före dess bara beviljas tillfällig permission. MKB vill därför kunna hyra ut lägenheten till någon av alla andra som står i kö.

Hyresnämnden instämde i resonemanget. Mannens användning av lägenheten är mycket begränsad och vid en avvägning mellan hyresgästen och värdens intressen väger behovet att ge den till en annan bostadssökande över.

38-åringen överklagade till hovrätten och hänvisade bland annat till skyddet för de mänskliga rättigheterna och FN:s barnkonvention. Togs dessa in i bedömningen skulle hans behov väga tyngre, resonerade mannen.

Annons
Läs ocksåTillsammans har de bott 110 år i huset – nu vill värden kasta ut demBoöbolagen fick inte igenom sin hyreshöjning. Då fick alla hyresgästerna ett brev om att de är uppsagda.

Hovrätten avfärdar dock argumentet och instämmer i hyresnämndens beslut. Att mannen ett par gånger varit sen med hyrorna tas inte ens med i bedömningen – det räcker med att hans behov av lägenheten är ringa eftersom han sitter inspärrad.

Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg har läst domen med stort intresse.

– Jag kan inte säga att jag sett något liknande tidigare. Att man inte prövar de försenade hyrorna utan enbart ser till att hyresgästens behov är begränsat.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

Betyder det här att man bör oroa sig över kontraktet om man begår brott?

Annons

– Nja, det beror på. Skälet till att du sitter i fängelse är egentligen underordnat, grejen är att du inte längre har behov av lägenheten.

Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Hyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhet Eva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med den

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.