Annons

Skaffa lägenhet med en personlig film – så gör du

Luleå Pontus Wikström är på jakt efter en ny hyreslägenhet. Eftersom han arbetar som videoproducent kändes det självklart att göra en presentationsfilm om sig själv att mejla till tilltänkta hyresvärdar.
Foto: Ulrika Vallgårda
Pontus Wikström gjorde en presentationsfilm av sig själv för att använda när han söker lägenhet.

Pontus Wikström bor i Luleå där det är bostadsbrist och flera års kö till en lägenhet om man går genom bostadsförmedlingen. Genom att göra en presentationsfilm om sig själv hoppas han sticka ut i kontakterna med de privata hyresvärdarna och få lägenhet snabbare. Han har skickat filmen till olika hyresvärdar. Sedan hjälpte han även till med att göra en film åt sin granne som också söker lägenhet.

Se filmen om Pontus Wikströms granne:

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Vad har film för styrkor som medium?

– Den största fördelen med film är att man på väldigt kort tid kan engagera känslor hos människor som tittar på den. En annan att man på ett enkelt sätt kan förklara komplicerade skeenden.

Läs ocksåGratis kommunal bostadskö försvinner och ersätts av större som kostarEn tvådelad bild. Ett porträtt på en man med glasögon och grått hår. En kö av Duplo-figurer.

Hur kom du på att du skulle göra en film när du sökte lägenhet?

– Jag har jobbat med film sedan slutet av 1980-talet och vid sidan av mitt professionella filmskapande har jag därutöver ofta använt film för att nå olika mål i mitt privatliv. Till exempel har jag gjort ett video-cv när jag har sökt jobb och ett videobrev som jag skickade till olika möjliga affärspartners när jag letade nya uppdrag. En gång gjorde jag film för att få tillbaka en kärlek som jag tyckte att jag hade slarvat bort. Jag fick till och med en roll i tv-serien Midnattssol på det sättet, trots att jag inte är utbildad skådespelare.

Vilka fördelar har det?

Annons
Läs ocksåGav bort elva år i bostadskön till sitt ex – sägs upp

– Om du till exempel gör ett bra video-CV när du söker jobb, så sticker ju en sådan ansökan ut. Det blir nästan som att arbetsgivaren har ett möte med den personen som har skickat in det.
Och nu när du söker lägenhet, hur har använder du filmen då?
– Jag har skickat ut den till några hyresvärdar och väntar på svar. Det går också att dela filmen i en Facebookgrupp som min granne har gjort.
Vad innehåller filmen?

– Jag har gjort en enkel Youtubefilm där jag berättar lite om vem jag är, ålder, vad jag letar efter för typ av bostad, var jag bor nu, vad jag jobbar med och varför jag ska flytta. Jag har lagt länken till Youtubefilmen i ett mejl och i mejlet kompletterar jag med lite mer information, referens och telefonnummer till min nuvarande hyresvärd.

Har du några tips till andra som vill göra en film att använda när de söker lägenhet?

– Jo, massor! Du behöver prata in i kameran så att hyresvärdarna får ett intryck av vad du är för slags person och vad du gör på dagarna så att det framgår vilken inkomst du har. Berätta också vilka som ska bo i bostaden. Och så är det jättebra om man har någon sorts referens, exempelvis till en granne som bekräftar att du är en bra hyresgäst.

Vad behövs för teknik?

– Du behöver egentligen bara en mobiltelefon som du ställer på ett stativ, eller så ber du någon annan hålla i den. Du kan antingen använda en mikrofon för att få bra ljud, eller så talar du i mobiltelefonens head-set. Ställ dig någonstans där det är ett bra ljus, till exempel någon meter från ett fönster, men inte i motljus. Det är bra att vara inomhus för att undvika ljud från trafik och blåst.

Behöver man kunna klippa filmen också?

Annons

– Ja, det kan du behöva. Då kan du ta om flera gånger tills du är nöjd, välja ut de bästa bitarna och klippa ihop. Det finns enkla gratisprogram att använda i mobilen.

Se filmen om Pontus Wikström här:

 

 

 

Fakta: Pontus Wikström

Ålder: 57

Familj: Två vuxna döttrar

Bor: Hyr en del av en villa i Luleå men är på väg att flytta.

Gör: Videoproducent. Gör informations- och reklamfilmer till företag och har tidigare också gjort dramaproduktion och tv-nyheter och regisserat en tv-serie. Håller även kurser i hur man gör film för sociala medier och håller på att ta fram en online-kurs i filmskapande för privatpersoner.

Läs också Så länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 år Lisa ville inte bo granne med vägglöss – blev av med tio års köpoäng Politisk färg påverkar varken hyresköerna eller byggandet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.