Annons

Skandalhusen i Åmål har fått nya ägare – och hyresgästerna nytt hopp

Åmål Efter åratal med vägglöss, vattenläckor och mögel hyser hyresgästerna i de så kallade Järnvägshusen i Åmål äntligen lite hopp. Husen har fått nya ägare. Ägare som lovar att allt ska bli bättre. Även om det kan ta lite tid. ”Det känns positivt. De har tänt ett litet hopp i alla fall”, säger Doris Bergqvist.
Foto: Kajsa Wedberg
Nu hoppas Patrizia Santi och Doris Bergqvist på att de nya ägarna håller vad de lovar med Järnvägshusen i Åmål.

Doris Bergqvist har bott många år i husen som blivit mest kända som skandalhusen efter larm om vanvård. Doris Bergqvist har sett förfallet och levt i förfallet. Men nu uttalar hon lite hopp för första gången på länge. Hon har träffat de nya ägarna, Jonatan Lidberg och Victor Sjöblom.

– De ger ett seriöst intryck, säger hon. De säger att de ska ta tag i det mest akuta genast, men att renoveringarna kommer att ta tid.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Hyresgästerna Patrizia Santi och Doris Bergqvist hoppas allt blir bättre med nya ägare av husen. Bilden togs när kommunen skulle göra en besiktning av husen för ett par år sedan. Då städade dåvarande ägarna ordentligt, men förfallet fortsatte.

Nu står två av husen tomma i väntan på omfattande renovering. Vilket nu nya ägarna har sagt att de ska ta tag i med hjälp av extern finansiering.

Doris granne, Patrizia Santi vågar också hoppas att ägarbytet kan bli något positivt för de boende.

– Det kan ju inte bli sämre, säger hon och tillägger:

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

– Fast det har vi ju sagt många gånger. De här killarna verkar dock som om de vet vad de ger sig in på. De lovar inte guld och gröna skogar direkt. Deras planer känns realistiska och att det kommer att ta fyra fem år innan de kan renovera våra lägenheter. Men de kommer att ta tag i det akuta direkt.

Annons

Högst upp på Doris Bergqvists önskelista står att få fönster som hon vågar öppna och putsa, utan att rutorna riskerar att falla ur. Dessutom skulle det vara skönt att få en gårdslampa som fungerar, så att hon kan gå ut med hunden utan att ha ficklampa. Om sedan de nya hyresvärdarna ser till att städa upp på gårdarna, klippa gräset och skotta snö i vinter, då är mycket vunnet, menar både Doris och Patrizia.

Patrizia Santi vill ge de nya ägarna en ärlig chans att ge Järnvägshusen ett bättre rykte. ”Vi trivs ju, vi som bor här”, säger hon.

Järnvägshusens historia är lång. Hem & Hyra har skrivit om vanvården i många år. De senaste ägarna var I & M Fastighet AB, som drivs av Ida Radjaian Blomberg, Angered och Zoreh Shayesteh. Tidningen Expressen berättar nu att i förra veckan såldes Järnvägshusen till Rossoneri Group AB för 7,1 miljoner kronor – 5,8 miljoner kronor under utgångspriset. Och ägarna till Rossoneri Group AB är Jonatan Lidberg och Victor Sjöblom.

De berättar i Expressen att de är glada över att ha kunnat köpa de fem husen och att de ser en stor potential i området. De har lovat att kontakta alla hyresgästerna för att berätta om sina planer.

– Det är positivt att de vill ha hyresgästkontakt, säger Patrizia. Det är vi ju inte direkt vana vid. De tidigare ägarna har antingen hållit sig undan eller skällt om vi velat ha förändringar. Nu ger vi de här ägarna en seriös chans att satsa på husen. Vi som bor kvar bor ju här för att vi egentligen trivs väldigt bra, men vi kan inte ha det hur eländigt som helst.

Hem & Hyra har varit i kontakt med Jonatan Lidberg som i ett mejl berättar om företagets planer för Järnvägshusen på Odengatan och Rösgatan i Åmål. Här är hans svar:

Annons
Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

Köpehandlingar är påskrivna. Vi kommer tillträda fastigheterna 1/10. Vi genomförde affären för att vi känner oss trygga med att vi över tid kommer kunna vända och göra det till ett trevligt kvarter och bra boende. Vi har stor erfarenhet av bostadsförvaltning och äger i dag flera hus i Säffle. Vi ser potential i Åmål, i husen och adressen. Vi har lagt en 5-års plan för husen. Så det kommer ta sin tid, men vi går in i detta projekt med långsiktighet. I slutändan så hoppas vi att hyresgäster och grannar och kommunen kommer uppskatta vårt jobb med husen. Steg ett kommer att bli att etablera en god dialog med alla hyresgäster, så alla vet vilka vi är och vart man vänder sig i olika frågor samt att besiktiga alla lägenheter.

Vi ser fram emot att träffa alla hyresgäster!

 

I & M:s skandalhus i Åmål
Läs också Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.