HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Skandalhusen i Tobo i Uppdrag granskning

Tobo Under flera år har fastigheter i Tobo fått förfalla medan hyresvärdarna skiftar. I kväll visar SVT:s Uppdrag Granskning ett inslag om turerna kring skandalhusen.

Hem & Hyra har i flera år bevakat utvecklingen i Tobo. Nu har även Uppdrag granskning gjort ett reportage om turerna kring skandalhusen.

Tio fastigheter på Bruksgatan, Skolvägen och Villavägen i Tobo har de senaste åren haft olika hyresvärdar, som alla har haft det gemensamt att de låter husen förfalla och har varit svåra för hyresgästerna att komma i kontakt med.

Under vinjetten 48 timmar följer Uppdrag granskning hyresgästerna Petter Lindström och Simon Johansson som envist kämpar för att få ett bättre boende. Tittarna får följa med när de knackar dörr hos sina grannar i de före detta bruksbostäderna för att dokumentera brister i lägenheterna. För sådana saknas inte. Bland annat handlar det om misstänkt mögel och fuktskador, dragiga fönster och avsaknad av ventilation. Nyligen slog bygg- och miljöenheten i Tierp fast i en rapport att de aktuella lägenheterna i Tobo är farliga för hälsan. Nu kräver de att den nuvarande hyresvärden Aros Energideklarationer gör en oberoende utredning av boendemiljön. Bolaget har till den 23 december på sig att lämna in en åtgärdsplan för hur de tänker komma till rätta med bristerna. Om inte bolaget gör något åt problemen riskerar de att behöva betala vite.

Även Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle har besiktigat lägenheterna och kunnat konstatera stora brister i underhållet. Under dagen kommer man att lämna in en ansökan till hyresnämnden om åtgärdsföreläggande.

Michael Sterner, som företräder Aros Energideklarationer, har nyligen i ett mejl till Hem & Hyra uppgivit att det enligt honom inte finns några brister av allvarligare slag i lägenheterna.

Läs ocksåSkandalvärd i Gräfsnäs riskerar vite på 125 000 kronor

Uppdrag granskning visas i SVT1 i kväll klockan 20.

 

Läs även:

Läs ocksåPensionärer blev sjuka i lägenheten – tvingades bo i husvagn

Migrationsverket granskar Aros Energideklarationer närmare

Många frågetecken kring Aros Energideklarationer

Aros Enegideklarationer vill starta asylboende i Tobo

Dålig lönsamhet orsak till försäljning

Läs ocksåKriminella misstänks tvätta pengar via hyresfastigheter

Fagerhyltan sålde Tobohus utan att informera hyresgästerna

Skandalvärd tänker stämma Hem och Hyra

Oro att Johan Stendahl ska komma tillbaka till Tobo

Problemen fortsätter för hyresgäster i Tobo 

Fakta: Skandalhusen i Tobo

De tio fastigheterna i Tobo ägdes fram till juli 2010 av Master Bob Collection, som informellt styrdes av Johan Stendahl, tidigare utsedd till en av Sveriges värsta hyresvärdar av Hem & Hyra och dömd för bland annat ekonomiska brott. 2010 tog Toboholms Fastigheter över, med Johan Stendahl som vd. 

Både Master Bob Collection och Toboholms Fastigheter blev en följetong i hyresnämnden med anmälningar om vanskötsel av fastigheterna. 2011 beslutade hyresnämnden att Toboholm skulle tvångsförvaltas och samma år gick bolaget i konkurs.

Ny förvaltare blev Fagerhyltan AB som även de fått kritik för att inte åtgärda brister och vara svåra att få tag i. Våren 2013 stämde Johan Stendahl Hyresgästföreningen i Region Aros-Gävle på närmare 23 miljoner kronor eftersom han anser att tvångsförvaltningen är föreningens fel.

Läs också Regnvatten i Kerstins spisfläkt – fick vänta flera år på nytt tak Värd riskerar vite på 25 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.