Annons

Skandalvärd tänker stämma Hem & Hyra

Tierp Johan Stendahl har stämt Hyresgästföreningen på 22,5 miljoner för att hans bolag gått i konkurs. Nu tänker han stämma Hem & Hyra för förtal.

Hem & Hyra har gjort sig skyldig till grovt förtal i rapporteringen om Johan Stendahl och Toboholms Fastigheter. Det menar Johan Stendahl, före detta ägare till Toboholms Fastigheter som även figurerat på listan över svartlistade hyresvärdar. Bland annat vänder han sig mot att han kallats en av Sveriges värsta hyresvärdar och för ekobrottsling. Enligt Sveriges Television är han dömd för grova ekonomiska brott, misshandel och hot. Johan Stendahl är även skyldig skattebetalarna över 30 miljoner kronor.

Stämmer inte det då?
-Jag är ju inte kriminell! Skatteskulderna ligger 20 år tillbaka i tiden och gäller för inkomster utomlands. Inte ett öre av skulderna kommer från pengar intjänade i Sverige.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Johan Stendahl säger att han kommer att lämna in stämningsansökan mot Hem & Hyra och även mot andra tidningar, som Upsala Nya Tidning och Arbetarbladet, under mars månad.
Stendahl har även stämt Hyresgästföreningen Region Aros-Gävle på 22,5 miljoner kronor eftersom han menar att det är Hyresgästföreningens fel att bolaget tvångsförvaltades i januari 2011 och kort därefter försattes i konkurs. Enligt honom grundar sig hyresnämndens beslut på felaktiga uppgifter som Hyresgästföreningen lämnat in. Det i sin tur skulle bero på att hyresgästerna skulle ha ljugit om bristerna i sina lägenheter.
– Det är rappakalja och har ingen förankring i verkligheten, sa han under den muntliga förberedelsen i Uppsala tingsrätt idag, där han fick chansen att utveckla sitt resonemang.

Han menar att hyresgästerna inte är pålitliga eftersom de enligt honom inte betalat in sina hyror som de ska, vissa av dem inte på så lång tid som ett och ett halvt år.

Enligt Hyresgästföreningens jurist Camilla Lundberg saknar argumentet relevans.
– Man kan också se det som att hyresvärden har misskött förvaltningen när han inte drivit in hyrorna. Alla hyresgäster ska inte behöva drabbas för att några inte betalar, säger hon.

Annons
Läs ocksåJuridiskt ombud: Därför ska hyresgästen inte betala för påstådda rökskador

Fagerhyltan AB tog över de aktuella fastigheterna i Tobo efter att Toboholms Fastigheter gått i konkurs. Men nyligen avslöjade Hem & Hyra att Fagerhyltan sålt en fastighet till bostadsrättsföreningen Pesarby 1, som har visat sig ha kopplingar till Johan Stendahl.

Har du någonting med bostadsrättsföreningen Pesarby 1 att göra?
–Inte på något sätt, inte alls. Jag känner inte till dem mer än att jag vet att den nya ägaren vill renovera för att sedan sälja lägenheterna som bostadsrätter.

Hyresgäster i Tobo är rädda för att du ska komma tillbaka dit. Har du planer på att göra det?
–Tobo är det sista stället jag vill komma tillbaka till. Jag tycker synd om Fagerhyltan som köpte fastigheterna. Det skulle kunna bli ett väldigt fint bostadsområde, men Hem & Hyras bevakning har förstört ryktet.

Läs ocksåVar fjärde ung vuxen bor kvar hos föräldrarna - de flesta mot sin viljaUnga vuxnas boende 2023 Ola Palmgren

Johan Stendahl har en poste restante-adress i Uppsala men uppger att han numera är bosatt i Genève i Schweiz. Enligt egen uppgift äger han totalt 200-300 fastigheter, både bostäder och kommersiella lokaler, främst i Kapstaden men även i städer som London, Paris, Genève, Monte Carlo och München.

Annons

En del av kritiken mot Johan Stendahl som hyresvärd har gått ut på att han har varit väldigt svår att få tag på.
Varför är du så svår att nå?
– Tja, jag bor ju utomlands större delen av tiden.

Hyresgästföreningen avfärdar Stendahls anklagelser som grundlösa. Senast den 15 april ska Hyresgästföreningen lämna in ett skriftligt svaromål till tingsrätten. Huvudförhandlingarna planeras först till hösten.

Läs mer om Johan Stendahl och Toboholms Fastigheter på http://www.hemhyra.se:8080/artikel/uppsala/oro-att-johan-stendahl-ska-komma-tillbaka-till-tobo-15268 och http://www.hemhyra.se/artikel/uppsala/skandalvard-stammer-hyresgastforeningen-pa-225-miljoner-15209

Läs också Fängelsedomar i muthärva inom kommunalt fastighetsbolag överklagas Regionkontor flyttar till brokig stadsdel: ”Vi ska vara där folk är” Natalie vägrade betala för gamla skador i lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.