Annons

Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna

Skellefteå Hyresförhandlingen mellan allmännyttiga Skellefteåbostäder, Skebo, och Hyresgästföreningen är avslutad. Hyrorna i Skellefteå kommer att höjas med 5,35 procent.
Skebo, allmännyttan i Skellefteå.
Foto: Oscar Broström
Nya hyrorna inom Skebo, allmännyttan i Skellefteå, är klara.

Från och med den 1 april kommer hyrorna för allmännyttiga Skebos bostäder att höjas med 5,35 procent. Det är betydligt lägre än vad Skebo från början yrkade på – bolaget ville ha en hyreshöjning på 8,9 procent.

Samtidigt är hyreshöjningen högre än 2023 års som landade på 4,15 procent. Tittar man tillbaka några år i tiden är 5,35 procent en kraftigt höjning.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

2024: 5,35 procent

2023: 4,15 procent

2022: 2,35 procent

Annons
Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

2021: 0,7 procent

2020: 1,65 procent

För ett hushåll med 7 000 kronor i hyra innebär en hyreshöjning med 5,35 procent ett påslag på hyran med 374,50 kronor.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Hyresgästföreningen säger så här om resultatet av förhandlingarna:

– Vi har haft en konstruktiv och lyhörd dialog med Skebo, där bolaget visat att de tar hänsyn till sina hyresgäster. Det är också bra att hyresgästerna inte kommer att drabbas av retroaktiva hyreshöjningar, säger Hyresgästföreningens förhandlare Johannah Malmin.

Annons

Överenskommelsen omfattar över 5 000 lägenheter.

För vissa lägenheter, med så kallad presumtionshyra, blir hyresökningen 3,26 procent.

Hem & Hyra sammanställer samtliga hyresförhandlingar i Sverige. Enligt en sammanräkning av de just nu färdigförhandlade hyrorna ligger snitthöjningen på 5,13 procent. Enligt Hyresgästföreningens beräkningar kommer snittet i Sverige att landa något lägre, på 4,99 procent, när alla förhandlingar är klara.

Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.