Annons

Skuldbelagd hämnades på kronofogden – pekade ut handläggare som hyresvärd

Malmö Malmöbon hade skulder som ledde till ett beslut om utmätning av lön. Då folkbokförde han sig hemma hos kronofogdens handläggare i ärendet. Enligt tingsrätten var det ett försök att hämnas på tjänstemannen och nu döms 44-åringen för brott.
En informationsskylt med Kronofogdens logga.
Foto: Anders Paulsson

44-åringen hade skulder, bad om anstånd med utmätning av lönen men fick nej av kronofogden.

Kort därefter skickade någon in en digital anmälan om ändring av folkbokföringsadress. Enligt den hade 44-åringen flyttat hem till kronofogdens handläggare, som angavs som 44-åringens nya ”hyresvärd”. En falsk adress och en lögn, skulle det visa sig.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Handläggaren upptäckte själv vad som hade hänt när han fortsatte arbeta i ärendet. Han har berättat i polisförhör om upplevt obehag och om hur post som tillhört 44-åringen kommit hem till honom. Kronofogdens jurister polisanmälde den falska adressen och menade att det var ett tydligt sätt att försöka påverka kommande myndighetsbeslut. Den följande polisutredningen visade att ändringen skedde med hjälp av 44-åringens bank-id och från området där han faktiskt bodde.

Falsk adress var hämnd enligt domstolen

Nu dömer Malmö tingsrätt mannen till dagsböter för folkbokföringsbrott och förgripelse mot tjänsteman. Enligt domen är den enda rimliga förklaringen till registreringen av den falska adressen att 44-åringen själv har stått bakom. Rätten menar även att det var en tydlig hämnd för beslutet som handläggaren fattat i tjänsten.

Annons
Falsk adress
Malmö

44-åringen har hela tiden nekat och har lämnat flera, i hans ögon, möjliga förklaringar till vad som hänt. Han har uppgett i polisförhör att hans bank-id varit ”på vift” och att det är möjligt att någon okänd har ändrat hans adress, alternativt att det skett misstag.

”Antingen har jag bara varit en idiot, dumdristighet. Mitt bank-ID har varit i omlopp men om det har gjorts från min adress så är det väl ingen annan. Grannarna var ofta hos mig och spelade playstation”, sade han.

Malmö tingsrätt trodde inte på förklaringarna och har beslutat att mannen ska betala dagsböter på 4 500 kronor.

Annons

Skrev sig  hos tjänsteman i villa

Hem & hyra har tidigare rapporterat om ett liknande fall. Den gången var det en man i Botkyrka som folkbokförde sig hemma i villan hos en tjänsteman på Skatteverket. I bakgrunden låg brottsutredningar och misstankar om svartuthyrningar vilket hade lett till att handläggaren hade ändrat mannens adress mot hans vilja. Enligt åklagaren var ändringen till den falska adressen i villan en tydlig hämnd.

Mannen i Botkyrka blev den första i landet som åtalades för folkbokföringsbrott som grovt brott men friades i tingsrätten. Rätten ansåg att det saknades ett systematiskt utförande, vilket krävdes för att dömas för grovt brott. Normalgraden av brotten var preskriberat.

Fakta: Folkbokföring – du ska ha adress där du sover

Skatteverket sköter Sveriges folkbokföringvara skriven där du bor. Men det är fortfarande många som inte känner till att det finns ett folkbokföringsbrott.

Din adress ska vara där du sover. Den som flyttar måste anmäla sin nya adress till Skatteverket inom en vecka efter att flyttlasset har gått. Men det går också bra att anmäla det hela i förväg. Om du behöver kan du ställa om posten till en så kallad särskild postadress.

Om man inte gör någon flyttanmälan, inte flyttar till eller bor på adressen som man har anmält eller registrerar en uppenbart falsk adress så kan det vara ett folkbokföringsbrott. Det kan straffas med böter eller i värsta fall fängelse, så står det i lagen sedan sommaren 2018.

Läs mer: Så funkar den skärpta lagen om folkbokföring: En vecka på fel adress kan vara ett brott

Läs också Hemliga gruppen kartlägger misstänkta svartuthyrare: ”Vi måste kunna belägga med fakta om någon ljuger” Anmälde inte adressändring i tid – får böta 3 500 kronor Skrev sig på obebyggd tomt - misstänks för brott Man riskerar fängelse för folkbokföringsbrott Anonyma tipsare slog larm - Skånepolis döms för lägenhetsfusk

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.