Annons

”Skulle behöva sju procent för att gå helt runt”

Osby I den bästa av världar vill Osbybostäder höja hyran med över sju procent. Men det är en summa de inte ens tror på själva.

I handlingarna som Osbybostäder har lämnat till Hyresgästföreningen inför den kommande hyresförhandlingen redovisar de siffror som landar på en hyreshöjning på 7,22 procent. Men att höjningen blir så stor för hushållen i bolagets cirka 660 lägenheterna tror egentligen inte vd Ingvar Wimhed.
– Det är vad vi egentligen skulle behöva för att gå helt runt, men jag tror inte det blir så mycket, vi får se hur förhandlingen går, säger han.

Orsaken till att Ingvar Wimhed skulle vilja höja med 7,22 procent säger han beror på, förutom taxehöjningar, ökade kostnader från kommunen. Kommunen har planer på att fördubbla borgensavgiften (från 0,2 procent till 0,4 procent) och på att kräva avkastning på insatt kapital, tidigare har ingen sådan utdelning gjorts. Borgensavgift är den avgift kommunen tar ut för att gå i borgen för lån som de kommunala bolagen har. Osbybostäders ägardirektiv och bolagsordning ska också ändras. Förändringarna är ännu inte klubbade.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Egentligen har bolaget och Hyresgästföreningen ett tvåårigt avtal som fortfarande löper, men det har en klausul att parterna ska träffas vid större förändringar.

Annons

Hyresgästföreningen tycker att 7,22 är orealistiskt högt.
– Vi ska nu granska deras siffror, säger förhandlare Peter Olsén.

Förra året höjdes Osbybostäders hyror med 2,7 procent.

Annons
Läs ocksåDemonstration mot rekordhöga hyreskrav i BiskopsgårdenHyresgäster i Boskopsgården demonstrerar mot Willhems krav att få höja hyran med 10 procent. Willhem vill dessutom dra in pengarna till hyresgästernas samlingslokaler.

Läs också: Hyresgästföreningen: Håll tillbaka höjningar.

Läs också Hon tvingades skilja sig för att få lägenheten Regeringen granskar orättvisor på hyresmarknaden Svedalahem kräver höjda hyror nästa år Vägledning för rimligare hyreskrav

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.