Annons

Slitet asylboende kan bli kommunalt hyreshus i Älgarås

Töreboda Efter 14 år som asylboende kan de nedgångna tegellängorna i Älgarås rustas upp och bli hyreshus. ”Vi tror på Älgarås”, säger ks-ordföranden Bengt Sjöberg (M). Men först måste kommunen komma överens med Migrationsverket om ersättning.
Bengt Sjöberg (M), kommunstyrelseordförande i Töreboda hoppas att asylboendet i Älgarås kan rustas upp och bli allmännyttiga hyreshus.
Foto: Privat/Karin Gistedt
Bengt Sjöberg (M), kommunstyrelseordförande i Töreboda hade önskat att husen i Älgarås nu kunnat användas för flyktingar från Ukraina, men oklarheter i affärerna med säljarna och Migrationsverket sätter stopp.

Fönstren på Törebodavägen 6 till 10 i Älgarås gapar tomma. Några står på vid gavel, i andra är trasiga och övertäckta med presenning. På gården står ett gäng pallkragar med vissnad dill och persilja. I ett snår ligger en rostig trehjuling och vittnar om det liv som levts i husen.

Ett par övergivna barncyklar står lutade mot en av husväggarna.
Ett par övergivna barncyklar står lutade mot en av husväggarna.

Ända sedan 2007 har de tre tegelstenslängorna i Älgarås fungerat som asylboende. Nu är de tomma.

Det var i slutet av augusti förra året som Migrationsverket meddelade att asylboendet i Älgarås skulle stängas. Sedan dess har alla asylsökande flyttat ut.

– När vi förstod att fastighetsägaren EHCC inte tänkte kosta på de här husen någon renovering började vi undersöka möjligheterna att köpa dem. Vi ville inte riskera att de bara skulle stå och förfalla, säger Bengt Sjöberg (M), kommunstyrelseordförande i Töreboda.

På gården vittnar övergivna pallkragar om det liv som levts i husen på Törebodavägen i Älgarås.
På gården vittnar övergivna pallkragar om det liv som levts i husen på Törebodavägen i Älgarås.
”Vi tror på Älgarås”

Affären klubbades av kommunfullmäktige i slutet av september och kommunen får tillträde i mitten av december.

Annons

– Vi tror på Älgarås och vill bidra till en fortsatt utveckling av samhället, säger Bengt Sjöberg (M), som ser framför sig att kommunala Törebodabostäder tar över husen och gör om dem till hyresrätter.

Men innan något sådant kan ske måste kommunen komma överens med Migrationsverket om ekonomisk kompensation. För precis som Hem & Hyra uppmärksammat gällande andra asylboenden, så har tiden med Migrationsverket som hyresgäst medfört ett extra slitage.

Under året har asylboendet i Älgarås tömts av Migrationsverket.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Vi har fått ett muntligt löfte från Migrationsverket om att ta över den ersättning för nedslitningen som EHCC skulle ha fått. Och i vårt köpekontrakt står det också att om inte Migrationsverket lever upp till det löftet så ersätter EHCC skadorna i deras ställe. Men det är först när vi har rett ut det som vi vet vad fastigheterna verkligen kommer att kosta oss, säger Bengt Sjöberg (M).

”Att vi inte skulle få en enda krona är otänkbart”

Frågan om kompensationen var uppe när köpet klubbades i fullmäktige. Enligt Mariestads Tidningen påpekade vänsterpartisten Mattias Faleke att fastighetsägare runt om i landet haft svårt att få ersättning från Migrationsverket för sina nedslitna fastigheter. Faleke undrade om kommunpolitikerna ”…tagit höjd för att den förväntade kompensationen kanske fryser inne”.

Annons

– Det har vi inte tagit höjd för, men att vi inte skulle få en enda krona är otänkbart med tanke på husens tillstånd, svarade Bengt Sjöberg (M) enligt Mariestads Tidningen och påpekade att EHCC uppgett att det fått i genomsnitt 60 000 kronor per lägenhet för liknande nedslitna lägenheter av Migrationsverket.

Läs ocksåSammanfattning: Striden efter flyktingkrisen – Migrationsverket krävs på 220 miljoner för sönderslitna bostäder

Vad är er plan för husen? 

– När vi kommit överens med Migrationsverket kan vi överlåta dem till Törebodabostäder och låta dem undersöka behovet av hyreslägenheter i Älgarås. Förhoppningsvis kommer de fram till att det behövs och då satsar vi på upprustning. Det är visserligen rejält slitna. Men stommen är bra och de har ett relativt nytt bergvärmesystem. Samtidigt får vi vara öppna för ett riva något av husen om det skulle visar sig att intresset för att hyra lägenhet i Älgarås är begränsat, säger Bengt Sjöberg (M).

Läs också Inga miljoner till Bjarke efter att asylsökande förstört hyreshus: “Får vara nöjd” Striden om hyreshusen i Älgarås dras till domstol av säljaren Migrationsverket gick bet – nu väntar miljonkrav för skador från asylsökande Oklara affärer sätter stopp för flyktingboende i Älgarås
Länkar Migrationsverket krävs på 220 miljoner för förstörda bostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.