Annons

Småbarnsfamiljer utan vatten efter ägarbyte

Huddinge En fastighet med fem lägenheter på Laggkärlsvägen i Huddinge står utan vatten sedan i torsdags. Flera familjer med små barn bor i huset.
Foto: Cecilia Landmark
Grannen Wasim Chughati och Kassem Chahine i köket, där vattenflaskor står uppradade.

– Vi går och fyller vatten på bensinstationer, det finns barn här, säger Kassem Chahine, en av hyresgästerna.

– Min man är sjuk och kom hem från sjukhuset i går. Så här kan det inte fortsätta. Det är rena mardrömmen, berättar Elisabeth Kalonji.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Fastigheten, som är en stor villa med fyra lägenheter och ett mindre hus med en lägenhet, såldes på exekutiv auktion i våras. Ägaren Roland Hollström, Elisabeth Kalonjis man, har överklagat försäljningen. Men den nye ägaren Karim Haqanyar har trots det tillträtt och flera gånger besiktigat lägenheterna. Och i torsdags stängde han med hjälp av Stockholm Vatten av vattentillförseln i gatan.

I det mindre huset bredvid villan bor Wasim Chougati med fru och sexårig son.

– Han har inte duschat på flera dagar, det är tur att det är gymnastik i skolan. Jag får hämta vatten i dunk med en kärra, men det räcker inte långt, säger han.

Annons
Läs ocksåOklara regler: Lång väntan på varmvatten när värden bytte AnnCriztins kranKvinna vid ett handfatet. Hon har ena handen på vredet, den andra under kranen för att känna på vattnet.

Att det finns tillräckligt med vatten är en av de saker som den som hyr ut bostäder ska se till.

– Får vi in ett ärende måste det prövas, men det tar tid och går att överklaga, säger Bo Svensson på Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen på Huddinge kommun.

– Det kan inte få vara så här att vem som helst får köpa ett hyreshus och sedan komma och göra så här. Det borde inte vara möjligt, säger Kassem Chahine.

Läs ocksåFörsvunnen värd riskerar höga viten: "Tämligen akut ärende"

Hem & Hyra har sökt hyresvärden Karim Haqanyar. Han ger sin verision av händelserna i ett mejl:

Annons

”Jag ropade in huset på offentlig auktion. Min avsikt var att jag och min familj skulle bo i huset. Efter inropet visade det sig  att den tidigare ägaren hyrt ut stora delar av huset till flera olika personer. I något fall rör det sig om uppenbara skenkonstruktioner för att försvåra mitt tillträde. Till exempel har sambon till den tidigare ägaren och hennes son hyreskontrakt på fastigheten. I andra fall har rum hyrts ut till papperslösa invandrare för oskäliga hyror. Hyresgästerna har på olika sätt försvårat att jag fick besiktiga fastigheten, tillslut fick jag tillträde till genom att begära handräckning av kronofogden. Vid besiktningen visade det sig att huset har en pågående vattenskada, livsfarliga elinstallationer och att taket kan rasa in. Huset är inte avsett att hyras ut och är inte beboeligt. Jag beklagar att den tidigare ägaren hyrt ut huset i det skick det nu befinner sig.”

– Vi har haft kontakt med både hyresgäster och hyresvärd för att försöka lösa situationen. Om inte hyresvärden kan visa att det finns skäl att ha vattnet avstängt ska vattnet kopplas på, säger Håkan Nilsson, jurist på Hyresgästföreningen.

Läs också Hyresvärden försvann – hyresgäster lämnas utan värme och varmvatten Felaktiga rör orsakade stor vattenskada – kan hända i andra hus i Sverige Utan varmvatten i sju veckor – så har Roger och sambon klarat sig

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.