Annons

Sofia får betala men grannen parkerar gratis – Så mycket skiljer p-hyrorna

Östergötland Sofia får betala 500 kronor för p-platsen men grannen Tomas kan parkera gratis – trots att de har samma hyresvärd. P-hyrorna kan skilja över en tusenlapp beroende på var du bor, visar Hem & Hyras granskning.
Hyresgäst vid p-plats
Foto: Jenny Knutsson
Sofia Nilsson i Skärblacka reagerar på skillnaderna i p-hyror hos Hyresbostäder.

En egen markerad plats på nylagd asfalt. Det är vad som erbjuds på den nya parkeringen vid Folkets husvägen i Skärblacka. Med en månadskostnad på 504 kronor är det en av de dyrare p-platserna hos kommunägda Hyresbostäder i Norrköping.

– Jag vet inte varför det är så dyrt. Det finns inte ens en elstolpe, säger hyresgästen Sofia Nilsson, som hyr en av platserna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
P-hyrorna skiljer i Skärblacka.
Så mycket skiljer p-hyrorna på bara hundra meters avstånd hos Hyresbostäder i Skärblacka.

Parkeringen ligger vid de nybyggda hyreshusen i Skärblacka. Samma hus beviljades statligt investeringsstöd för att hålla nere hyrorna. Men hyran för parkeringen tycker Sofia Nilsson är alldeles för hög.

– Många här undrar ju hur de kommit fram till det här priset. Vi har två bilar men att betala 1000 kronor för två platser är inte rimligt, säger hon.

Vid grannhuset, knappt hundra meter därifrån, är p-platserna hos samma hyresvärd däremot gratis.

Läs ocksåPriset på Jennys p-plats chockhöjs – Hem & Hyra granskar det dolda hyrespåslagetKvinna i mössa står vid glasvägg där trafik reflekteras. Upptill en inklippt bild med den blå parkeringsskylten

– Det är 24 timmars parkering men aldrig någon bevakning så folk står längre. Problemet är att det ofta är fullt, säger hyresgästen Tomas Karlsson.

Tomas berättar att han hyr ett kallgarage hos Hyresbostäder för 320 kronor i månaden. Att p-platsen hos grannen kostar mer får han inte ihop.

Läs ocksåFördubblad p-avgift efter bostadsbolagets räntesmäll – hyresgästen Nathalie: ”Känns väldigt överdrivet”Nathalie Lundberg, halvkroppsporträtt, står med vit vinterjacka och långt hår på sin oskottade parkeringsplats som hon har sagt upp. I bakgrunden till höger en P-skylt, till vänster ett höghus med sol på, i mitten två träd och en envåningsbyggnad. Längre bak bostadshuset i tegel. Höjda parkeringsavgifter är ett av många sätt ränteläget påverkar hyresgästers vardag.

– Att de får betala 500 spänn för en p-plats, det är helt galet. Det verkar inte finnas någon logik alls, säger han.

Stora skillnader

Hem & Hyra har granskat allmännyttornas parkeringar i 14 mellansvenska kommuner med över 50 000 invånare. Den visar att det kan vara stora prisskillnader – både inom samma hyresvärd och ibland inom samma bostadsområde.

Hyresbostäder i Norrköping har ett av de största spannen på p-hyror, enligt vår undersökning. Skillnaden mellan den billigaste och dyraste p-platsen är på 1 004 kronor i månaden. För en garageplats är kostnaden från 80 kronor och upp till 1 310 kronor i månaden.

Annons
Dyraste garaget hos Hyresbostäder finns i det nybyggda kvarteret Domaren i Norrköping för 1 310 kronor i månaden.
Dyraste garaget hos Hyresbostäder finns i det nybyggda kvarteret Domaren i Norrköping för 1 310 kronor i månaden.

Det finns andra städer där prisskillnaderna för en garageplats är ännu större. I Örebro kan ett garage kosta från 352 kronor och upp till 2 219 kronor. I Uppsala är spannet från 299 kronor och upp till 2 063 kronor. En naturlig förklaring till att priserna skiljer är hur p-­platser och garage kan vara utrustade med exempelvis el, laddstolpe, värme och säkerhet.

”Det är orättvist”

Men hyresgäster hos Hyresbostäder i Norrköping som vi pratar med reagerar över hur olika priserna ser ut. För cirka 500 kronor i månaden går det exempelvis att få en p-plats i Skärblacka eller tre p-platser i stadsdelen Navestad, ett varmgarage i Norrköping centrum eller sex kallgarageplatser i Åby.

Hyresgäten Roland Gustafsson är kritisk till att p-hyrorna skiljer.
Roland Gustafsson är en av de hyresgäster som ställer sig frågande till Hyresbostäders prissättning.

.– Nu vet jag inte hur garaget ser ut för de som betalar 80 kronor, men jag tycker inte att det ska vara ett så stort spann. Det tycker jag verkar konstigt, säger Roland Gustafsson, som hyr ett kallgarage för 320 kronor i Ektorp.

– Jag är ju glad att det kostar så lite här. Men det är orättvist om det skiljer för mycket, det är inte okej, säger Caroline Eriksson, som hyr ett kallgarage för 180 kronor i Åby.

Marknadspriser som gäller

I motsats till lägenhetshyrorna som ska följa ett bruksvärde så är hyresvärdarna fria att sätta vilka priser de vill för p-platser och garage. Bara ett fåtal värdar väljer att ändå förhandla priserna med Hyresgästföreningen.

– Det är marknadspriser som gäller. Det är så lagstiftningen är konstruerad och jag tycker varken bu eller bä om det egentligen. Men det är stora spann och jag kan förstå att man som hyresgäst kan tycka att det ligger en orättvisa i det, säger Joel Ahonen, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen.

Billigaste garaget hos Hyresbostäder finns i Ättetorp i Åby för 80 kronor i månaden.
Billigaste garaget hos Hyresbostäder finns i Ättetorp i Åby för 80 kronor i månaden.

Skulle det vara bättre ur hyresgästernas perspektiv om hyror för garage och p-platser förhandlas?

— Jag har faktiskt ingen aning. Det skulle behöva utredas i så fall. Jag uppfattar inte att det är en prioriterad fråga på agendan hos oss, säger Joel Ahonen.

Priserna ses över

Hyresbostäder håller med om att deras prissättning kan uppfattas som inkonsekvent.

– Vi ser inte att det är ett jätteproblem att vi erbjuder garage och p-platser till schyssta priser för våra hyresgäster. Vi har sett att vi är billiga på p-platser i centrum och det är positivt. Sedan kan jag förstå att man kan uppleva det som ett problem att vi inte har en helt konsekvent prissättning. Det kommer vi att se över under året, säger Thomas Gustafsson, uthyrningschef på Hyresbostäder.

Annons

Vad är orsaken till att ni tar ut så olika priser?

– Vi har inte haft eller gjort så stora höjningar. Vi har haft en del vakanser framförallt i våra ytterområden. Då har vi valt att ha en prisnivå som är attraktiv för dem som flyttar in. Det har ju med tillgång och efterfrågan att göra.

Varför kostar en p-plats 500 kronor i Skärblacka?

– Det är för att det är en nyproduktionsplats och därför har vi tagit ut en högre peng. Men vi behöver hitta en nivå som funkar även där. Jag kan förstå att om man kan hyra ett garage för 320 och så har vi en p-plats för 500 att det kan upplevas som lite konstigt. Återigen, det är därför vi ser över prissättningen, säger Thomas Gustafsson.

"Det är orättvist om det skiljer för mycket, det är inte okej", säger hyresgästen Caroline Eriksson om p-hyrorna.
”Det är orättvist om det skiljer för mycket, det är inte okej”, säger hyresgästen Caroline Eriksson om p-hyrorna

När ska översynen vara klar?

– Vi har som målsättning att kika på det här under 2022.

Prata med värden

Vad kan då en hyresgäst som anser sig betala för mycket göra? Prata med hyresvärden och gör gärna gemensam sak om ni är många grannar som tycker likadant, är Joel Ahonens uppmaning.

– Man får ta upp det med den man hyr av och argumentera för att betala mindre. Om värden inte går med på det så får man försöka hitta en billigare parkeringsplats någon annanstans helt enkelt. Det vi kan hjälpa till med är att upplysa om hur man kan gå till väga, men vi kan inte driva det som en process, säger han.

Läs även: Så mycket skiljer p-hyrorna i Östergötland

Fakta: Billigaste & dyraste garageplatsen
Hyresvärd Billigaste garageplatsen Dyraste garageplatsen Kostnadsspann
Örebrobostäder, Örebro 352 2 219 1 867
Uppsalahem, Uppsala 299 2 063 1 764
Hyresbostäder, Norrköping 80 1310 1 230
Stångåstaden, Linköping 298 1200 902
Eidar i Trollhättan 368 889 521
Kfast, Eskilstuna 480 900 420
Tunabyggen, Borlänge 283 693 410
Uddevallahem, Uddevalla 449 820 371
Mimer, Västerås 637 955 318
KBAB, Karlstad 394 650 256
Roslagsbostäder, Norrtälje 421 535 114
Kopparstaden, Falun 520 610 90
Fakta: Billigaste & dyraste p-platsen
Hyresvärd Billigaste p-platsen Dyraste p-platsen Kostnadsspann
Hyresbostäder, Norrköping 0 1004 1004
Örebrobostäder, Örebro 101 773 672
Uppsalahem 127 728 601
Mimer, Västerås 159 690 531
Stångåstaden, Linköping 144 650 506
Eidar i Trollhättan 176 525 349
Uddevallahem, Uddevalla 134 465 331
Tunabyggen, Borlänge 80 406 326
Kfast, Eskilstuna 175 405 230
Kopparstaden, Falun 128 209 81
Roslagsbostäder, Norrtälje 176 237 61
KBAB, Karlstad 250 300 50
Fakta: Så gjorde vi undersökningen

Vi har begärt ut den högsta och lägsta månadshyran för p-rutor samt garage hos allmännyttor i kommuner med över 50 000 invånare i 14 kommuner (Borlänge, Falun, Gävle, Uppsala, Norrtälje, Västerås, Örebro, Eskilstuna, Karlstad, Norrköping, Linköping, Borås, Trollhättan och Uddevalla)

Vi har jämfört dem med de högsta och lägsta p-hyrorna i samma kommuner 2015.

Tidningen reserverar sig för att hyresvärdar kan ha gett ofullständiga uppgifter kring priser och platsernas utrustning.

Läs också Norrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över" Anitas värd vill höja hyran med 11 procent: ”Helt orimligt” Löser störningar med samtal: ”Vi tror inte man stör med flit”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.