Annons

Sofia fick ersättning för löss i lägenheten

Huddinge Huge ska betala tillbaka 30 procent av hyran till en student som hade löss i sin lägenhet. Det beslutet meddelades i en tingsrättsdom, den första där löss prövas i domstol.

Bett i ansiktet och på kroppen, klåda, svårt att sova och till slut läkarbehandling. Det är vad som blev följden av att studenten Sofia Holmström Pettersson, hade löss i sin nya lägenhet.

Hon krävde att hyresvärden Huge skulle betala tillbaka 30 procent av hyran för lidandet det innebar att bo i lägenheten i en månad innan lössen försvann. Huge vägrade betala och Sofia Holmström Pettersson stämde bolaget med hjälp av Hyresgästföreningen.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Tidigare har det funnits en tingsrättsdom som säger att den som får kackerlackor i lägenheten har rätt till upp till 25 procent lägre hyra för lidande under den tid som problemen pågår. Men när det gäller löss har det inte funnits någon dom att luta sig mot för den som vill kräva ersättning.

Därför välkomnar juristen Emma Bengthsson på Hyresgästföreningen region Stockholm, som företrätt hyresgästen, domen från Södertörns tingsrätt. Domen går på Sofia Holmströms linje och beslutar att Huge ska betala tillbaka 30 procent av hyran under den månad hon hade problem med löss i lägenheten. Pengamässigt rör det sig om små summor, 1 429 kronor, men domen kan bana väg för fler som vill söka ersättning för lidande i samband med löss.

– Det här betyder att hyresgäster kan använda domen och kräva ersättning om de får problem med löss i lägenheten. Det är en viktig dom, säger Emma Bengthsson.

Läs ocksåHyresgäst bjöd in vägglöss i lägenheten – därför får hon behålla kontraktetKvinnan fick vägglöss efter att ha bjudit hem exmannens son och flickvän.

Hon berättar att Sofia Holmström Pettersson har gjort allt rätt.

Annons

– Hon har gått till läkaren med sina symptom, felanmält, tagit bilder och dokumenterat allt som hänt. Jag är inte så överaskad över att vi vann, säger hon.

Cristina Gonzalez Pons, kommunikationsansvarig på Huge, säger att bolaget inte har beslutat om de ska överklaga domen.
– Men vi gör en annan bedömning än tingsrätten i det här fallet, säger hon.

Läs ocksåVägglöss spreds vidare när hyresgästerna sov på golvet – krävs på 90 000 kronorVägglöss och pengar.

Sofia Holmström Pettersson är glad över att det gick så bra.

– Jag är jättenöjd med juristerna från Hyresgästföreningen och deras stöd. När jag vittnade vid rättegången kom alla känslor tillbaka, det var tufft, säger hon.

Huge hävdade också att Sofia Holmström Pettersson varit ansvarig för att lössen hade kommit in i lägenheten. Men inte heller på denna punkt fick bolaget rätt.

Annons

Tingsrätten skriver att det är upp till hyresvärden att bevisa att påståendet är sant. Men att tingsrättens samlade bedömning är att det inte är bevisat att lössen kom in i lägenheten efter att Sofia Holmström Pettersson flyttat in.

–  Det här är ett tydligt besked att den hyresvärd som hävdar att det är hyresgästens fel att lössen hamnat i lägenheten måste bevisa det, vilket är väldigt svårt, säger  Emma Bengthsson.

Läs också Värden om att Karin, 96, smittades av legionella: "ska inte finnas i husen" Evas 96-åriga mamma var svårt sjuk i cancer och smittades av legionella – ”värden vill mörka” Extremangrepp av vägglöss kan kosta kvinna bostaden – därför riskerar drabbade vräkning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.