Annons

Sök pengar för att göra ditt område finare

Dalarna I ett bostadsområde i Västerås fixade hyresgästerna en grillplats och en kvartersfest för pengar från hyresvärden. Det kan du också göra!

Till för ett år sedan hände inte så mycket i bostadsområdet Enkelstugevägen-Förstugevägen på Vallby i Västerås. Men sedan bildade några hyresgäster en arbetsgrupp och nu har området fått en fin grillplats. Den invigdes i juni med en fest för alla som bor i området, med hoppborg, ansiktsmålning, korvgrillning och allt.

– Vi ville göra något trevligt för dem som bor här, för att öka sammanhållningen. Vallby har ju tyvärr inte det bästa ryktet, säger Katariina Andersson, en av sju personer som engagerat sig i arbetsgruppen.
Grillplatsen kostade runt 20 000 kronor och betalades direkt av hyresvärden Ikano Bostad.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Utöver det har arbetsgruppen från lyckats få loss 5000 kronor från hyresvärden i fritidsmedel. De pengarna räcker till ytterligare en kvartersfest som arbetsgruppen har på gång i december. Men planerna stannar inte där:
– Vi har en till liknande tråkig grusplan i bostadsområdet. Där hoppas vi kunna få en lekplats för de mindre barnen nästa år. Sakta men säkert vill vi göra området finare, säger Katariina Andersson.

Tanken med fritidsmedel är dels att det ska skapa mer trivsel i området, dels öka hyresgästernas inflytande över sitt boende.
– Men det finns inget som säger att inte till exempel en grillfest kan göra båda delarna, säger Nina Höijer, ansvarig för boinflytandeverksamheten i region Mitt.

Annons
Fakta: Pengar att söka

Alla kommunala bostadsbolag och allt fler privata avsätter pengar till fritidsmedel. Om det saknas en lokal hyresgästförening kan hyresgäster kontakta Hyresgästföreningen för att få hjälp med att starta lokal verksamhet i sitt bostadsområde.

Läs också Här är hyresgästerna övergivna – nu ska kommunen tvinga värden agera: ”Fullständigt oacceptabelt” Huset förfaller när värden är nära konkurs – hyresgäster lever i rädsla och smuts: ”Ingen bryr sig” Familjen var utan vatten i köket i 25 dagar – värden påstår att hyresgästerna har en gömd tvättmaskin Här delar hyresgästerna på allt utom säng – toaletten fick William att tveka Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.