Annons

Sol-och-vårare betalade 0 kronor i hyra

Karlshamn ​En kvinna i 70-årsåldern har av hyresnämnden fått rätt i sin uppsägning av en 57-årig man som sedan augusti 2009 hyrt ett hus av henne för 0 kronor i månaden. Mannen har också lurat till sig nära 400 000 kronor av kvinnan som lider av demens.

​I går meddelade hyresnämnden vid ett sammanträde i Karlshamn att uppsägningen är giltig och att mannen måste flytta inom ett halvår.

57-åringen sitter häktad av sedan början av november och nästa vecka inleds en omfattande rättegång mot honom. Han åtalas för grovt ocker gentemot sin hyresvärd och ytterligare en kvinna.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

70-åringen har i princip blivit av med alla sina tillgångar, hon har sol- och-vårats på 395 000 kronor i postväxlar, lurats att sälja en bil som 57-åringen tog hand om förtjänsten för och även skrivit på ett köpekontrakt för huset som mannen hyr. Några pengar har han däremot inte betalat till henne.

Det hela började i april 2009, då den första postväxeln betalades ut. I augusti tecknades ett hyreskontrakt där mannen förbinder sig att betala endast fastighetsskatt och ingenting i hyra i övrigt. Enligt en bruksvärdesvärdering borde hyran vara 7 400 kronor i månaden.

Annons

I september undertecknade de två ett samboavtal med innebörden att kvinnans tillgångar tillfaller 57-åringen vid en separation. Själv bidrog han inte med någonting.

Läs ocksåBelamrade sin lägenhet med saker i flera år – därför får hon ändå bo kvar

Ett år senare ansökte mannen om bodelning. Fram till dess har han enligt åtalet sett till att isolera kvinnan från andra människor och gjort henne allt mer beroende av honom. Han har genom fullmakt fått rätt att sköta hennes ekonomi, juridiska ärenden och även personliga angelägenheter.

70-åringen har på så vis blivit i det närmaste ruinerad. I praktiken har de aldrig bott ihop och i februari förra året skrevs så slutligen köpekontraktet på. 57-åringen skulle få köpa huset för 500 000 kronor, trots att det uppskattningsvis är värt det dubbla.

Annons

I juni sade så slutligen kvinnan upp sin hyresgäst. Något han motsatte sig, men nu blir han alltså ändå tvungen att flytta.

Läs ocksåVärdarnas knep som höjer hyran – därför betalar du mer än grannenPrivata storvärdar renoverar tomma lägenheter, strandar hyresförhandlingen och hyr sedan ut till hyror de själva sätter. Ibland pressas nya hyresgäster att skriva på avtal om att förhandla hyran direkt med värden. Fredrik Alexandersson vägrade. Det har sparat barnfamiljen många tusenlappar.

I nästa vecka påbörjas rättegången i Blekinge tingsrätt. 57-åringen åtalas på sju punkter gentemot 70-åringen och för att ha tillskansat sig en fastighet från en annan kvinna. Bevisningen är omfattande, bland annat har sex kvinnor, förutom 70-åringen, hörts om sin och hennes relation till mannen.

Läs också Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Son ville ta över lägenhet när mamman dog – det här gäller: "Man ärver inte hyreskontrakt" Så blir din hyra i Blekinge län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.