HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Solcellsanläggning invigd i Umeå

Umeå ​Hyreshuset på Matematikgränd 9 har fått taket fullt av solceller. Igår invigdes anläggningen som är den första i sitt slag. Nu väntar ytterligare 11 hyreshus i bostadsområdet Ålidhem på sina soltak, men miljösatsningen är dyr och leder till hyreshöjningar för hyresgästerna.

​Med mingellunch och alkoholfri cider invigdes AB Bostadens pilothus på Ålidhem på tisdagen. På plats fanns bland annat Delegationen för hållbara städer som stödjer projektet.

Pilothuset är en del av det stora miljonprogramsområde på Ålidhem som det nu börjar vara dags att renovera och i samband med detta vill AB Bostaden hitta nya former för att spara energi och därmed driftskostnader.

Läs ocksåEksta bäst i klassen - allt mer solkraft hos hyresvärdarsolkraft

Hyreshuset har därför isolerats inifrån, fått nya fönster, nytt ventilationssystem, nya ytskikt i duschrummen samt nya ytterdörrar.

Men det mest anmärkningsvärda med pilothuset är det nya taket, fyllt av solceller.

Solcellsanläggningen togs i drift i fredags och har redan producerat mer än huset gör av med. Men det är inte hyresgästerna i sina lägenheter som får ta del av solenergin, utan den används till fastigheten, så som lamporna i trappuppgången, ventilationens motorer etcetera.

Läs ocksåSolceller – nu vill hyresvärdarna satsaSolceller

– Tyvärr hindrar lagstiftningen oss att erbjuda elen direkt till våra hyresgäster. Det är jättetråkigt, men kanske kan det bli en förändring på det i framtiden, säger Niklas Broddeskog, projektledare på AB Bostaden.

Hyresgästerna får dock betala för de omfattande renoveringarna. De boende i pilothuset har fått en hyreshöjning på fem procent, men för att projektet ska gå ihop skulle hyreshöjningen behöva bli mellan 30 och 50 procent.

Pilothuset på Ålidhem är bara en liten del i det stora projektet Hållbara Ålidhem. Ytterligare elva hus ska få solcellstak och 2014, när hela solcellsanläggningen är helt utbyggd, kommer den att vara 2800 kvadratmeter stor och ge 30 megawattimmar per år. Det är det samma som energi till 13 eluppvärmda villor, 41 varv runt jorden i elbil eller årsförbrukningen för 1650 datorer.

Läs ocksåSolceller höjer inte Lenas hyra
Läs också Timråbos solskensprojekt HFAB blir elleverantör

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.