Annons

Sollentunaföreningen kräver upprättelse

Sollentuna Turerna i Sollentunas lokala Hyresgästförening fortsätter. Nu riktar den gamla styrelsen skarp kritik mot granskningen som gjordes mot dem.

I våras anklagades Sollentunaföreningens styrelse för bland annat förskingring och dåliga förhandlingar och en granskning av verksamhet och bokföring sattes igång. I september presenterades granskningen kortfattat med att bokföringsbrott hade begåtts och att arbetet med att välja en ny styrelse kunde sättas igång.

Men nu ryter den gamla styrelsen till. Man är inte alls nöjda med den granskning som har gjorts och efterlyser därför en granskning av revisorerna. En granskning där alla som varit med i den tidigare granskningen hålls utanför, bland annat regionens ordförande Terje Gunnarson.
– Man måste kunna lita på revisorer men det här kändes osakligt, en del saker är rent påhitt. Utlåtandet som gjordes på årsmötet om eventuella stadgebrott eller lagbrott, det framgår inte någonstans vad man menar. Det finns fem anklagelser riktade mot oss och två av dem behandlas inte alls i granskningsrapporten, säger Thomas Axelsson, som var med i den tidigare styrelsen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Han riktar också kritik mot den polisanmälan som gjordes mot den gamla styrelsen.
– Det fanns ingen grund för polisanmälan och den utredningen lades ju ner ganska kvickt. Det här har tagit alldeles för lång tid. Fyra ledamöter från den gamla styrelsen blev ju omvalda, de ska inte behöva ha den här skiten på ryggen.

I tisdags hade därför Thomas Axelsson och JP Mattson från den gamla styrelsen möte med Barbro Engman, Jan Johnsson, Arne Nilsson och Terje Gunnarson. Ett möte han beskriver som lyckat.
– De tar det här på fullt allvar och det kommer att läggas förslag att granska granskningen på förbundsstyrelsen i januari, säger Thomas Axelsson.

Annons

Region Stockholms ordförande Terje Gunnarson var också med på mötet i tisdags.
– Jag har tagit del av kritiken och en del av den är säkert berättigad. Det får den granskning som eventuellt kommer att göras visa. Jag hoppas att den utredningen kan skyndas på.

Läs också25 procent dyrare att parkera till vänster i dubbelgaragetPeter Carlsson tvingas betala mycket mer för sin garageplats än grannen som har platsen till höger.

Kan du ångra att ni gjorde en polisanmälan?
– Polisanmälan gjordes efter två styrelsemöten där vi förde långa resonemang men landade i att om vi inte gör anmälan kommer vi bli beskyllda för att sopa det här under mattan. Det var ganska allvarliga anklagelser, vad hade vi för val?

Den här historien har pågått i snart ett år, hade ni kunnat påskynda arbetet?
– När revisorerna fick uppdraget i våras sa vi till dem att göra ett grundligt arbete för att man inte skulle kunna ifrågasätta det i efterhand. Man kan tycka olika saker om olika revisorer och deras granskningar, den som är föremål för granskning tycker väl aldrig att det är kul.

Annons

Hur ser du på skrivelsen att det är extra viktigt att du hålls utanför granskningen av granskningen?
– Varför skulle jag vara en del i den granskningen? Den ska ju göras av en oberoende revisionsbyrå. Den som tror att man kan styra regionens förtroendevalda revisorer tror fel. De jobbar helt efter egen arbetsordning.

Läs ocksåIngen hyressänkning på Malmvägen

Hur ser du på den splittring som har uppstått mellan delar av Sollentunaföreningen och regionkontoret?
– Jag känner ingen splittring, mitt uppdrag är att hantera det här, att svara på frågor. Varken jag eller någon annan på regionkontoret hyser något agg mot Sollentunaföreningen.

Läs också Polisen lägger ner utredning om Sollentunaföreningen Ny styrelse vald i Sollentuna Ny ordförande i Sollentuna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.