HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

25 procent dyrare att parkera till vänster i dubbelgaraget

Sollentuna När Sollentunahem delades upp hamnade Peter Carlssons garage i ett av dotterbolagen medan han själv bor kvar i Sollentunahem. Nu tvingas han betala 25 procent mer i garagehyra än sin granne.
Peter Carlsson tvingas betala mycket mer för sin garageplats än grannen som har platsen till höger.
Foto: Ida Karlsson
Peter Carlsson tvingas betala mycket mer för sin garageplats än grannen som har platsen till höger.

– Jag bor kvar i Sollentunahem men mitt garage i grannhuset tillhör numera dotterbolaget Sollentuna fastigheter 1 AB.

Han delar dubbelgarage i Rotsunda men sedan augusti förra året betalar han mycket mer för sina kvadratmeter. Trots att garageplatserna är identiska så betalar grannen 750 kronor per månad för sin plats till höger – medan Peter Carlsson betalar 938 kronor för den till vänster.

Läs också"Marknaden styr" – därför kan din parkering kosta skjortan

– Vi delar utrymmet. Han har den ena porten och jag har den andra. Min polare har en lägenhet som tillhör det nya dotterbolaget och åker inte på moms.

Det räknas som att Peter Carlsson hyr garageplats av utomstående värd och han tvingas därför betala moms på månadsavgiften.

– Jag fick ett brev på posten i augusti där det stod att enligt svensk lag så måste hyresvärden ta ut moms på min garageplats.

Läs också"Akelius kan fetglömma en så stor höjning"

Reglerna gäller bara för den som råkar ha olika värdar för lägenhet och garage.

– De gör ingenting olagligt, men det känns ju skitlöjligt ändå, säger Peter Carlsson.

På Sollentunahems hemsida står det att han har samma fastighetsvärd för garaget och lägenheten. Indirekt sköts allt av Sollentunahem.

Läs ocksåAlla betalar – även du som aldrig parkerar

– Om jag får problem med elen eller dörren till garaget ska jag fortfarande ringa Sollentunahem, förklarar han.

Thomas Axelsson, ordförande Hyresgästföreningen Sollentuna, säger att kommunen och Sollentunahem inte haft en tanke på hur det blir för hyresgästerna i och med delningen av det kommunala bostadsbolaget.

– Ingen talade om detta då det blev klart att man skulle bilda dotterbolagen. Här har såväl kommunen som ägare som Sollentunahem som hyresvärd ett ansvar att informera. Det är helt orimligt att hyresgäster ska drabbas av helt oväntade höjningar på detta vis, säger han.

Martin Lindfors, vd för Sollentunahem, menar att den uppkomna situationen beror på lagstiftningen.

Är det rimligt att vissa hyresgäster ska förlora på att Sollentunahem delats upp? Hur ser ni på att det blir så slumpmässigt vilka som får betala moms och inte?

– I och med delningen av Sollentunahem så blev detta en konsekvens. Vi måste följa lagstiftningen och hantera momsen därefter, det vill säga vissa betalar moms och andra inte.

Läs också Tusentals p-platser står tomma i storstäderna Dyrare med garage och p-platser hos allmännyttan i Kristianstad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.